Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Franci Petek pred olimpijskimi igrami: Treba je spoštovati vsako odličje

Slovenija | 06.02.2018, 18:40 Petra Stopar

»Vzdušje je zelo olimpijsko, vidi se, da smo zelo motivirani, malo vznemirjeni. Olimpijske igre so samo na štiri leta in to je nekaj, na kar se športniki ne pripravljajo samo v eni sezoni, ampak več let,« je pred petkovim odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu za naš radio povedal vodja slovenske olimpijske reprezentance in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek.

Še dva dni manjka do olimpijskih iger v Južni Koreji, kjer se bo za medalje potegovalo več kot tri tisoč športnikov z vsega sveta, med njimi 71 iz Slovenije. To je največja zimska odprava v zgodovini slovenskih nastopov na olimpijskih igrah. Geslo iger je »Povezana strast«.

Slovensko zastavo bo v petek na odprtju nosila tekačica Vesna Fabjan, kot je znano, pa se je kandidaturi za nošenje zastave odpovedal biatlonec Jakov Fak po plazu očitkov na družbenih omrežjih. Ne glede na to v slovenski reprezentanci prevladuje zadovoljstvo in veselo pričakovanje pred prvimi preizkušnjami. To je bilo čutiti tudi v kratkem pogovoru z nekdanjim olimpijcem in zdajšnjim direktorjem Smučarske zveze Slovenije Francijem Petkom, ki je vodja slovenske olimpijske reprezentance.

Z njim smo na kratko poklepetali v telefonskem pogovoru med njegovo potjo na prizorišče olimpijskih iger. Na vprašanje, kaj pričakuje od športnikov, kolikor jih šteje tokratna odprava, je odgovoril: »Vemo, da se vse več naših športnikov se sestavlja. To so dokazovali na zadnjih tekmah svetovnega pokala ali na drugih rangih tekmovanj. Želim si, da bi uspeli pokazati to, česar so zmožni ter da ne bi izsiljevali ali podlegli previsokim ali celo nerealnim pričakovanjem. Po drugi strani vemo, da imamo kar nekaj športnikov, ki lahko realno osvojijo katero od medalj. Ampak za medalje delaš, vse narediš za to, vsi športniki pridejo vrhunsko pripravljeni z vso potrebno ekipo in opremo, pa vendar se mora medalja na tisti dan v tistem trenutku še zgoditi.« Posameznih uspehov ne želi napovedovati, »ker vem, kako je lahko to obremenjujoče, predvsem za športnike«. Kljub temu verjame, da se bomo veselili kakšnega odličja. »Treba pa je spoštovati vsako odličje, saj ni samo po sebi umevno,« je dodal.

Petek je tudi nosilec prve olimpijske zastave v času samostojne Slovenije, leta 1992 v Sarajevu. Zaradi negativnih odzivov dela javnosti na kandidaturo Jakova Faka za nosilca zastave na igrah v Pjongčangu 2018 je bil »žalosten in zelo neprijetno presenečen, šokiran, da sploh kdorkoli razmišlja o tem, ali je nek športnik, ki tekmuje za Slovenijo in osvaja medalje ter se z njim veselimo, primeren, samo zato, ker se je rodil nekje drugje«. Po besedah nekdanjega svetovnega prvaka Petka gre za šport in za najboljše človeške vrednote. »Pustimo športnikom, da opravijo svoje, tako častne funkcije kot delo na tekmovališčih,« je sklenil v pogovoru za naš radio.

Franci Petek je že prispel v olimpijsko vas v Pjongčangu
Franci Petek je že prispel v olimpijsko vas v Pjongčangu © Olimpijski komite Slovenije

Slovenski športniki bodo tekmovali v devetih panogah: v alpskem smučanju, biatlonu, deskanju, hokeju, nordijski kombinaciji, smučanju prostega sloga, skokih, tekih in sankanju. Sicer pa bo imela naša država na olimpijskih igrah predstavnike tudi med sodniki. Čast, da sodijo na največjem športnem tekmovanju, je doletela pet Slovencev, in sicer Tomaža Čižmana, Miloša Kerna, Mateja Kordeža, Iztoka Šumatića in Natašo Pagon. Čižman bo eden štirih glavnih sodnikov na ženskih tekmah v alpskem smučanju. Tudi sam je nekdanji vrhunski smučar. Na olimpijske igre se vrača po tridesetih letih, v Calgaryju leta 1988 je nastopil kot tekmovalec.

Nekateri pa bodo morali tokratne olimpijske igre izpustiti, bodisi zaradi neizpolnjene norme bodisi zaradi poškodbe ali dopinga. Med temi so številni ruski športniki, zaradi okrevanja po operaciji pa v Južni Koreji ne bo naše specialistke za smučarske hitre discipline Ilke Štuhec. 23. zimske olimpijske igre bodo potekale od 9. do 25. februarja.

Slovenija, Svet, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...