Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:06

Srečanja redovnih skupnosti po slovenskih škofijah na praznik Jezusovega darovanja

Redovnice in redovniki
Foto © Katoliška Cerkev/s. Aleša Stritar

Praznik Jezusovega darovanja in dan posvečenega življenja je slovesno zaznamovala tudi naša krajevna Cerkev. Zvrstila so se srečanja redovnic in redovnikov. Ljubljanska nadškofija ga je pripravila pri minoritih v župniji svetega Petra v slovenskem glavnem mestu, mariborska nadškofija v župniji svetega Janeza Boska v štajerski prestolnici. Predstavniki redovnih skupnosti, ki delujejo na področju celjske škofije, so se zbrali pri salezijancih v župniji Blaženega Antona Martina Slomška v knežjem mestu, tisti, iz koprske škofije, pri kapucinih v Vipavskem križu. Klarise v Turnišču so gostile redovnice in redovnike iz murskosoboške škofije, karmeličanke v Mirni Peči tiste, iz novomeške.

Nadškof Zore: Izpraznimo naročja in odprimo roke za Gospodov dar

Nadškof Stanislav Zore, ki je daroval sveto mašo v Ljubljani, se je redovnicam in redovnikom zahvalil za pričevanje in služenje na različnih področjih, od vrtcev do hospica. "Vaše delo zajema ves lok človeškega življenja." Obenem je nadškof Zore zbrane izzval z vprašanjem, ali so v redovništvu srečni in izpolnjeni ali jih muči zagrenjenost oziroma vztrajajo v njem, ker so se tako navadili. "Darovati bomo morali Gospodu, da bomo lahko deležni njegovega daru." Po besedah nadškofa Zoreta je najpomembnejše pričakovati Gospoda odprtih rok. Te morajo biti prazne, da lahko sprejmejo Njegov dar, kakršen je. "Morda je to ena od zahtevnejših nalog kristjanovega in tudi redovnikovega življenja," je priznal nadškof Zore, a hkrati poudaril, da se je treba odpovedati skušnjavi, da bi moral Gospod prihajati k nam na naš način in po našem okusu. "Morda vsi doživljamo krizo poklicev zato, ker naša naročja niso prazna. Ne moremo sprejemati. Naše roke so polne, naša srca so polna. A ne vedno Boga, tudi ne vedno bratov in sester. Kako naj Gospod polaga v naša naročja novo življenje, če ni prostora," je vprašal. Ko ima človek prazne roke, da lahko sprejme Gospoda v svoje naročje, lahko tudi živi mir, ki ga On daje. Temu, tako nadškof Zore, sledi pričevanje z življenjem in besedami o srečanju z Gospodom. Da je spominjanje ostalih na Božje kraljestvo poslanstvo poklicanih, je v kratkem oglašanju za naš radio opozorila tudi sestra Metka Kos. "Dan posvečenega življenja nas torej spomni na našo temeljno poklicanost - biti priče Božjega kraljestva in življenja v njem, ki nam je obljubljeno," je dodala.

Škof Bizjak: Po Mariji sebe vsega izročimo Jezusu

Koprski škof Jurij Bizjak je v pridigi pri sveti maši na Vipavskem križu spomnil, da je Marija pod križem za svojega sina sprejela apostola Janeza in po njem nas vse. Postala je Glava skrivnostnega telesa Cerkve in Mati kristjanov, ki smo tako udje Jezusovega skrivnostnega telesa. Škof Bizjak je redovnice in redovnike svoje škofije povabil, naj po Mariji izročijo Jezusu svoje oči, ušesa, usta, srce in sebe vsega. "Vsa naša čustva in vsa naša znanja, vse naše izkušnje in vsa doživetja, vso našo preteklost in našo prihodnost," je naštel. "Redovniki smo hvaležni Bogu, da je bil s svojim klicem pobudnik naše posvečenosti. Obenem prosimo, da nam po zakramentih vedno daje moč za zvesto življenje iz vere. Zaupamo vanj in se veselimo nenehnega delovanja Svetega Duha," je v kratkem poročilu za Radio Ognjišče povedala še sestra Ema Alič.

Škof Štumpf opozoril na posvetnost, ki lahko razdrobi redovne skupnosti

Podobno kot škof Bizjak je tudi murskosoboški škof Peter Štumpf v svojem nagovoru pri evharističnem slavju v Turnišču povabil redovnice in redovnike, naj se radi zatekajo k Jezusu in Mariji. A najprej je govoril o pripadnosti in o tem, da nam je Jezus prinesel državljanstvo Božjega kraljestva. "Jezus je na križu vse rase in narode pritegnil k sebi." A prav to znamenje po mnenju škofa Štumpfa mnogi zelo težko razumejo, posledično ne razumeja služenja temu svetu pred križem. Tudi zato so po njegovih besedah mnogi redovnice in redovniki preganjani, soočajo se celo z mučeništvom, ki ni nujno vedno krvavo, prebadajo namreč tudi neprijetni pogledi in besede poniževanja. "Vztrajanje redovnic in redovnikov v njihovi karizmi je čudovito junaštvo pričevanja temu svetu, kako velika je vera v Jezusa in kako velike so dobrine, ki nam jih vera obeta." Škof Štumpf je opozoril na posvetnost, ki lahko vdira v redovno skupnost in vleče stran od križa ter človeka zadržuje v navadah, ponudbah in razvadah tega sveta. Spomnil je, da gre za taktiko hudega duha. "Hudi duh s preganjanji ne bo uničil Cerkve. S posvetnostjo pa jo lahko povsem razdrobi." Kot je sklenil škof Štumpf, obrambo, moč in upanje zagotavlja Jezus, ob njem pa prav tako Marija, ki je znala vstopiti v logiko, da njen Sin daje smisel obstoja in poslanstva.

Škof Glavan: Marija s svojim življenjem kaže lestev do Nebes

Redovnice in redovniki novomeške škofije so se v Mirni Peči zbrali ob svojem ordinariju, škofu Andreju Glavan. "Vodilna misel letošnjega dne posvečenega življenja, ki je del molitve Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica, v kateri prosimo svojemu Sinu nas izroči, je bila navdih za nagovor škofa Glavana. Prisotne je spomnil, kako nam Marija s svojim življenjem kaže lestev do Nebes. Ta je sestavljena iz molitve, sprejemanja križa in preizkušenj ter napredovanja na poti vere, kot je to veljalo zanjo. Šele na višku te poti, na Kalvariji, je tudi ona dozorela do daru materinstva do vseh nas, ko nam jo je Jezus dal za Mater," je besede škofa Glavana za Radio Ognjišče povzela sestra Brigita Zelič.

Vira: Škofija Koper, Škofija Murska Sobota

Ne spreglejte: