Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:14

Sneg povzroča težave predvsem v prometu

Sneg
Foto © Pixabay

Večji del države je pobelil sneg, ki povzroča težave predvsem v prometu. Čez dan je prišlo do več zdrsov vozil, zaradi omenjenega pa so občasno zaprte tudi posamezne ceste in avtocestni kraki. Meteorologi največ snega napovedujejo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem. V večjem delu osrednje Slovenije pa naj bi zapadlo več kot 25 centimetrov snega. Agencija za okolje opozarja tudi na nevarnost snegoloma in snežnih plazov. Sneženje pa bo po napovedih meteorologov povsod ponehalo v noči na nedeljo.

Močno sneženje že vse od jutra povzroča težave v prometu, do zdrsov vozil prihaja tako na regionalnih cestah kot avtocestah, kar povzroča, da so posamezni odseki občasno tudi zaprti. Največ težav povzroča prav moker sneg, ki se oprijema cestišča. Že cel dan pa so na delu plužno-posipne službe.

Vozniki lahko pričakujejo zelo počasen promet, zastoje in daljše potovalne čase, iz prometa pa se izločajo tudi tovornjaki. Ponekod je nujna tudi uporaba snežnih verig.

Legan: Vožnjo je potrebno prilagoditi razmeram

Inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan priporoča, da se ne odpravljamo na pot, če to ni nujno potrebno. V kolikor pa greste vseeno na cesto, sogovornik pravi, da je potrebno razmeram »prilagoditi vožnjo in hitrost«, pomembna pa je tudi primerna varnostna razdalja. V zvezi s samo vožnjo sogovornik opozarja na »mehko speljevanje in mehko zaviranje«. Ob tem dodaja, da je potrebno biti strpen in potrpežljiv ter pozoren na vso prometno signalizacijo, priporoča pa tudi spremljanje prometnih informacij.

V zvezi s samo pripravo vozila pred odhodom na pot, je dejal, da je potrebna zimska oprema, pa tudi ustrezne pnevmatike z zadostnim profilom. Preden se podamo na pot je potrebno očistiti vozilo, ogreti notranjost, preveriti brisalce in poskrbeti za zadostno količino goriva in drugih tekočin v avtomobilu.

Današnje sneženje je nekaj težav že povzročilo tudi pri oskrbi z električno energijo, brez te je ostalo več sto prebivalcev, največ na območju Bovškega, nekaj pa na Cerkljanskem in Tolminskem.

Zaradi novozapadlega snega pa je v gorah velika nevarnost snežnih plazov, saj je povečini sneg slabo sprijet s podlago. Pristojni zato odsvetujejo gibanje na območjih, ki predstavljajo nevarnost.


Ne spreglejte: