Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Sneg (foto: Pixabay)
Sneg | (foto: Pixabay)

V petek in soboto napovedana snežna pošiljka

| 01.02.2018, 18:47

Po januarju, ki je bil v večjem delu Slovenije eden najtoplejših v zadnjih stotih letih, se zdaj obeta snežna pošiljka. V petek in soboto dopoldne bo snežilo do nižin, napovedujejo vremenoslovci. Sneg bo moker in bo lahko povzročal težave predvsem v prometu. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov.

Predvsem v zahodni polovici in deloma na jugu in v osrednjem delu države so danes občasne padavine, ki bodo proti večeru pogostejše, v noči na petek pa se bodo še okrepile. Meja sneženja je danes med 800 in 1200 metri nad morjem, v petek pa se bo hitro spuščala, je za STA povedala meteorologinja Veronika Hladnik z Agencije RS za okolje.

Najmanj snega bo na severovzhodu, kjer naj bi ga zapadlo približno 10 centimetrov, in ob morju, kjer bo deževalo. V osrednji Sloveniji bo zapadlo okoli 25 centimetrov snega.

Padavine bodo vztrajale ves petek in v soboto dopoldne, potem pa najpozneje na jugovzhodu države ponehale.

Prometno-informacijski center za državne ceste opozarja, da glede na to, da je sneg na nekaterih območjih napovedan za petek zgodaj zjutraj, na Gorenjskem pa že kmalu po polnoči, pričakujejo težave na celotnem cestnem omrežju in zelo podaljšane potovalne čase že ob petkovi jutranji, še bolj pa ob popoldanski prometni konici.

Zagotovo bodo pristojne službe izločale tovorna vozila iz prometa, zato še vedno velja priporočilo, da se predvsem v petek ne odpravimo na pot, če to ni res nujno potrebno, so svetovali v sporočilu za javnost.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...