Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:32

Maver ocenjuje, da so bila pričakovanja do Novakove nerealna

0:00
0:00
Dr. Aleš Maver v pogovoru za Radio Ognjišče
Foto © Janez Platiše

Odstop predsednice NSi Ljudmile Novak je presenetil političnega analitika in našega rednega komentatorja Aleša Mavra. Ocenil je, da do danes na volitvah še ni doživela poraza, da pa so bila pričakovanja članov stranke prevelika. O politiki Mateja Tonina pa dodal, da bo kontinuiteta Ljudmile Novak.

Kaj je mogoče pričakovati od politike novega vodstva je bilo prvo vprašanje, ki smo ga zastavili Alešu Mavru. Dejal je, da je za bolj poglobljeno oceno treba počakati na prve poteze Mateja Tonina. "Na prvi pogled glede na dosedanje poteze in delovanje pomeni Matej Tonin vsebinsko kontinuiteto z vodenjem Ljudmile Novak, vendar seveda vemo, da v politiki in zgodovini ni bilo vedno tako, da nekdo, ki je nastopil kot zaželeni naslednik in kontinuiteta, da bi potem nadaljeval točno v tej smeri."

Med primeri je Maver omenil španskega diktatorja Franca, ki je pričakoval, da bo kralj Juan Carlos nadaljeval z njegovo politiko pa je bilo popolnoma drugače. Med možnostmi za prihodnje smeri stranke je Maver najprej omenil dosedanje umestitve, ki pa so svojo mejo dosegle s predsedniškimi volitvami. "Tukaj se je videlo, da ima NSi neko stabilno podporo, da pa je ta podpora navzgor zelo jasno omejena in za zdaj NSi volijo predvsem volivci tako imenovane slovenske desnice, ki ne marajo Janeza Janša. Če bo hotel Tonin to bazo razširiti obstajata po mojem mnenju dve možnosti. Bolj obetavna se mi zdi tista, da se v neki srednjeročni perspektivi NSi in SDS politično spet nekako zamenjata, da gre NSi desno od SDS, kjer je bila takrat, ko jo je ustanovil Andrej Bajuk, vendar je za kaj takega potreben tudi premik pri SDS, kar pa je v tem trenutku malo verjetno."

Pri drugi možnosti pa je dal primer Hrvaške kmečke stranke, ki je po ugotovitvi, da bo na desni vedno v senci HDZ začela delati načrtno na tem, da bi zamenjali največjo stranko na levici. "Seveda bi to šlo v Sloveniji veliko težje, zato ker je ta katoliška nalepka, ki jo ima NSi na slovenskem za prodor proti sredini in levici veliko večje breme kot na hrvaškem."

O Ljudmili Novak pa dejal: "Opozoril bi, da je odstopila in odhaja kot predsednica čeprav na nobenih volitvah ni doživela izrazitega poraza. NSi je pod njenim vodstvom rasla, ampak njo je dejansko pokopalo to nasprotje med realnimi rezultati in velikimi pričakovanji članov stranke. Češ, kaj lahko NSi doseže, ampak ta pričakovanja so bila nerealna."

Ne spreglejte: