Ljubljana, četrtek, 19. julij 2018, 17:02

V prvem krogu brez mandatarja

Prvak SDS Janez Janša je pisno obvestil predsednika države Boruta Pahorja, da zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade, da pa obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih. Kot je dodal, je komunikacija s strankami namreč pokazala pripravljenost za preseganje razlik, četudi so programsko različne. Predsednik Pahor je zatem preko Twitterja sporočil, da bo v ponedeljek uradno seznanil državni zbor, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev.


Na okrogli mizi Slovenske karitas o soočanju s problemom migracij

Kaj je dom? / #whatishome je letošnja vseevropska akcija ozaveščanja, ki jo izvaja 12 organizacij Karitas v 11 evropskih državah. V Sloveniji jo danes z okroglo mizo na temo povezave med migracijami in globalnim razvojem začenja Slovenska karitas. Akcija ozaveščanja Kaj je DOM? je ena izmed aktivnosti v okviru triletnega projekta MIND – Migracije. Povezanost. Razvoj (Migration. INterconnectedness. Development). Projekt sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Z ozaveščanjem skušamo spodbuditi razmislek in širše razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom. Na Slovenski karitas pri tem izhajamo iz dolgoletnih izkušenj in spoznanj pri razvojni pomoči v Afriki in na Balkanu ter pomoči žrtvam trgovine ljudi.


NSi in SDS nadaljevali pogovore o sodelovanju

Delegaciji SDS in N.Si pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina sta danes nadaljevali pogovore o sodelovanju v prihodnosti. Obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami, so zapisali na spletni strani SDS.


Juhant na praznik Karmelske Matere Božje: Božja žerjavica še vedno tli

Za nami je god Karmelske Matere Božje. V Mirni Peči, kjer se je praznovanja udeležil nadškof Alojz Uran, je bilo slovesno že v nedeljo. V kapeli samostana v Sori je sveto mašo včeraj daroval Janez Juhant.


Marijine sestre na Dobrovi praznovale častitljiva jubileja

Konec tedna je bilo posebej praznično na Dobrovi pri Ljubljani. V župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja so v soboto obhajali dva jubileja: 140 let začetka družbe Marijinih sester čudodelne svetinje in 70 let njihovega bivanja v tem kraju. Zahvalno sveto mašo ob tej priložnosti je daroval nadškof Stanislav Zore.


AVDIO: NSi se kljub napredku umika iz pogajanj s Šarcem

Po ponedeljkovi odločitvi NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj šesterice strank pod okriljem LMŠ, je danes pričakovati odzive nesojenih koalicijskih partnerjev, o aktualnih razmerah bo razpravljalo tudi predsedstvo SD. Medtem se bo predsednik NSi Matej Tonin danes na pogovoru o koaliciji sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo.


Čirič za Radio Ognjišče: Umik Janše v ozadje je zelo pametna poteza

O sestavljanju koalicije smo se za Mozaik dneva na Radiu Ognjišče pogovarjali z lobistom in svetovalcem Milošem Čiričem, ki je spregovoril tudi o tem, da v koalicijskih pogovori pri Marjanu Šarcu ni bilo razprave o uveljavitvi ustavne odločbe o zasebnem šolstvu.


Po 11-ih urah Šarec zadovoljen

Mesec in pol po volitvah sta v igri dva pretendenta za mandatarski položaj, a si nobeden še ni zagotovil podpore za izvolitev. Prihodnji teden bo na potezi Janez Janša z odločitvijo, ali bo sprejel od predsednika republike ponujeno kandidaturo. Koalicijsko pogodbo, ki jo snujejo pod okriljem Marjana Šarca, pa morajo še dokončno uskladiti.


Zveza vojaških sindikatov JV Evrope v boj za pravice vojakov

Nedavno je bila ustanovljena zveza vojaških sindikatov jugovzhodne Evrope. Cilj takšne organiziranosti je vzpostavitev standardov v vojaškem sindikalizmu, medsebojna izmenjava izkušenj in predvsem boj za pravice zaposlenih v obrambnih resorjih, je za Radio Ognjišče dejal predsednik Sindikata Ministrstva za obrambo Darko Milenković. Spregovoril je tudi o problemih s katerimi se soočajo v Slovenski vojski.


Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. julija 2018

Čeprav je minilo že več kot mesec dni od parlamentarnih volitev, še ni jasno, kdo nam bo vladal. Temu smo v tokratnem pregledu dogodkov od petka do petka namenili posebno pozornost. Na volišča bomo šli tudi 18. novembra, ko bomo volili župane oziroma županje in člane občinskih svetov. Državni zbor je s spremembo zakona o zdravniški službi odprl pot za reševanje otroške srčne kirurgije. Med cerkvenimi dogodki v ospredje postavljamo biserno mašo ustanovitelja našega radia Franca Boleta, v športu pa med drugim kajakaša Petra Kauzeja in plezavko Janjo Garmbret, ki sta dosegla novi zmagi v svetovnem pokalu.


Novejše novice | Starejše novice