Ljubljana, petek, 14. december 2018, 01:43

Le od kod tista dva novčiča?

Priznam, da me je že od mladih let med vsemi svetopisemskimi zgodbami vdovina še posebej vznemirjala. Ob njej sem namreč prvič doživel salto mortale dojemanja urejenosti sveta. Sprožala mi je nešteto vprašanj, ki so me vodila v raziskovanje popolnoma nove logike življenjske drže, sprte z vsako meni dotlej znano logiko.


Lokalna samouprava kliče po reformi

Kampanja za lokalne volitve, še posebej županske, je prešla v finalni del. V treh največjih mestih Koper, Ljubljana in Maribor, se za županski prestol borijo trije kandidati, ki bi jih lahko poimenovali jugoslovanski kandidati, saj imajo del svojih korenin po enem od staršev ali starih staršev v eni od bivših jugoslovanskih republik.


Pilula zoper konfekcijsko mnenje z ljubljanskega buržujskega štanta

Ne vem, če še kje ostaja navada, ki se je spomnim iz otroških let. Da so namreč ljudje v tehle dneh po vseh svetih, ko so prišli k delavniški maši, prinesli listek, na katerem je bil zapisan pokojnik in se je potem po obhajilu zanj zmolil očenaš. Tako se je intenziven spomin na umrle z enega oziroma dveh dni raztegnil na vsaj malo spodobnejši čas.


Discipliniranje svobode in demokracije

Konec septembra smo lahko ob odprtju novih prostorov Katoliškega inštituta, v okviru katerega deluje tudi Fakulteta za poslovne vede, prisluhnili predavanju ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča. V predavanju z naslovom Slovenija, pet minut pred dvanajsto je predavatelj govoril o temeljnih gradnikih svobodne demokratične družbe, njihovem izvoru in razvoju skozi zgodovino, spregovoril pa je tudi o uresničevanju teh temeljnih v slovenski družbi.


Kaj odhod kanclerke pomeni za Slovenijo?

Nekdanji župan Kamnika se je ravno še uspel srečati z najmočnejšo žensko na svetu, ko je Evropa začela šteti čas po Merklovi. Nemška kanclerka je tudi na Slovenskem vsaj do migrantske krize bila deležna nespornih simpatij desne sredine, v svetu pa bila označena za voditeljico liberalne demokracije v času vzpenjajočega se populizma. Toda kaj programirani odhod kanclerke Merklove in voditeljice CDU pomeni za Slovenijo? Kaj za nas pomeni Nemčija brez Merklove in CDU z novim vodstvom?


Naivnost - prvi korak k okužbi!

"Če bi vsaj najboljša jabolka uspeli letos prodati po 20 centov, potem bi že še nekako," sem mimogrede slišal trpek pogovor med množico kmetov, zbranih na nedavnem tradicionalnem shodu pri blaženem A. M. Slomšku na Ponikvi in Slomu. Ta shod, odkar je bil Slomšek pred 15. leti razglašen za zavetnika slovenskih kmetov, kmetijskega šolstva in slovstva, nosi izrazito noto hvaležnosti, pa čeprav zahvalno nedeljo v naših cerkvah tradicionalno obeležimo vsako prvo nedeljo po prazniku vseh svetih.


»Ko prideš domov, pojdi k moji mami in ji povej, kje ležimo.«

Kakšno uro prej, preden je mlad fant s Police, iz moje rojstne vasi, ustreljen omahnil v roško brezno, je šepnil mojemu sorodniku: »Ko prideš domov, pojdi k moji mami in ji povej, kje ležimo.« Zakaj je ta fant slutil, da bo zagotovo ubit? Zakaj moj sorodnik vse od Podrožce, ko so vstopili na vlak, pa potem, ko so jih peljali skozi Željne, na smrt ni niti pomislil? Čez dva meseca bo dopolnil sedemindevetdeset let. Vsak dan se sprašuje, zakaj ni umrl niti potem, ko je bil še isto leto obsojen na smrt in je nato deset let presedel v komunistični ječi, a ima še danes veljavno vozniško dovoljenje, da obiskuje poslednje še žive sorodnike? Ve, da odgovora ne bo našel.


Ko v levji kletki poveš, da si z Radia Ognjišče ...

Prejšnji torek sem se na Filozofski fakulteti udeležila okrogle mize z naslovom Jezik in spol. To je bila prva javna razprava, potem ko je pred pol leta senat te fakultete sprejel sklep, ki za tri leta v pravnih aktih fakultete predpisuje uporabo ženskega slovničnega spola za kateri koli spol, nato pa naj bi se moški in ženski slovnični spol določala izmenično.


Cerkev pred zahtevami časa

Tudi slovenski škofje so se očitno odločili, da bodo začeli ukinjati župnije in jih združevati v večje. Razlog: pomanjkanje duhovnikov in premajhna zavzetost vernih. Tako sledijo zgledom škofov v tujini, ki že uveljavljajo ta postopek. V koprski škofiji so ga izpeljali, odmevi so različni. Nedavno je odmevalo preoblikovanje župnij v sosednji Italiji, saj naj bi videmski nadškof po mnenju poznavalcev to izvedel tako, da ni upošteval samostojnosti slovenskih župnij, pač pa jih je kar priključil italijanskim.


Misijonsko držo bo treba pogumno zavzeti tudi doma

Kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik. Kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Tem besedam smo prisluhnili na tokratno misijonsko nedeljo. Ta vsakokrat razodeva povezanost vesoljne Cerkve in še posebej poudarja osnovno poslanstvo vseh krščenih - biti Jezusove priče in širiti Božje kraljestvo. Poklicani smo torej zavzeti misijonsko držo kjerkoli živimo, a to v nekaterih okoljih ni tako preprosto. Pri tem nimam v mislih le tretjega sveta, kjer se razdajajo številni slovenski misijonarji. Živeti in oznanjati evangelij je velik izziv tudi doma, kjer se, kot v mnogih zahodnih državah, še naprej soočamo s krizo vrednot. Vse kaže, da bomo potrebovali pomoč od zunaj, da bomo izplavali iz nje.


Novejše novice | Starejše novice