Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:13

Papež v poslanici mladim: Ne postanite ’fake’, da bi bili všečni

Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih
Foto © Vatican news

"Ne pustite, da sij mladosti ugasne v temi zaprte sobe, v kateri je edino okno v svet računalnik in pametni telefon."

V Vatikanu so danes objavili papeževo poslanico za 33. svetovni dan mladih, ki ga bomo letos 25. marca obhajali po škofijah. Frančišek mlade vabi, naj si ne ustvarjajo lažne identitete z namenom, da bi bili všečni.

Številne mlade skrbi, da ne bodo ljubljeni, ali da jim ne bo uspelo uresničiti svojih sanj. Ko se poskušajo prilagoditi umetno narejenim in nedosegljivim standardom, številni polepšujejo svojo podobo, se skrivajo za lažno identiteto ali celo sami postajajo ’fake’ - lažni.

Papež zato mlade, ki so žejni digitalnih ’všečkov’, poziva, naj poimenujejo svoje strahove, zlasti prek razločevanja. Za zgled jim daje Marijo, ki je bila izbrana za vzor tega svetovnega dneva mladih, in vse vabi, naj se ne bojijo, naj odprejo vrata svojega življenja in se odprejo drugim.

»Ne pustite, da sij mladosti ugasne v temi zaprte sobe, v kateri je edino okno v svet računalnik in pametni telefon,« je zapisal papež.

Po njegovih besedah je eden od razlogov, zaradi katerega jih ne bi smelo biti strah, ta, da Bog vsakega kliče po imenu. Ne potrebujejo vnaprej predložiti izrednega življenjepisa, le odpreti se morajo Božji milosti.

Frančišek ob tem mlade spodbuja, da svoje energije uporabijo za izboljšanje sveta. Hkrati je izrazil željo, da bi jim bile v Cerkvi zaupane pomembne odgovornosti, na katere se morajo pripraviti, da jih bodo sprejeli. Poslanico pa je končal z naslednjimi besedami: »Svetovni dan mladih je za pogumne. Ne za mlade, ki iščejo samo udobje in se umaknejo pred težavami. Sprejmeš izziv?«


Ne spreglejte: