Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:14

Mladi ne samo na smučišča in kopališča, ampak tudi na duhovne vaje in romanja

Mladi na romanju v Fatimi
Foto © Osebni arhiv

"Romanje je lepa priložnost, da se mladi ozrejo vase."

Smo v času zimskih počitnic in izbira dejavnosti v tem času je zelo pestra. Mnogi se odločajo za obisk smučišč, drugi se sproščajo na kopališčih, spet drugi se udeležujejo delavnic, ki jih organizirajo razne organizacije, ali pa svoj prosti čas preživljajo doma. So pa tukaj tudi duhovne vaje, romanja in skavtske ter druge počitniške aktivnosti.

Počitnice so priložnost, da se mladi spočijejo od vsakodnevnih obveznosti, zato jih veliko izkoristi za oddih. Predvsem fizični, vedno več pa je tudi zanimanja za duhovno rast, prav tako je tudi vedno več ponudbe. Različne skupine pripravljajo duhovne vaje, med drugim v škofiji Celje, kjer jih počitnice čakajo prihodnji teden.

Zimovanja pripravljajo skavti, ki v ospredje še posebej izpostavljajo sodelovanje v skupini in spoštovanje drug drugega. Prihodnji teden skupina mladih odhaja tudi v Rim, v podporo slovenskim škofom, ki bodo na obisku grobov apostolov »Ad limina«.

Med tistimi, ki so organizirali romanje v tem počitniškem času je tudi župnik iz Bohinja, Martin Golob. Skoraj 40 mladih je trenutno v Fatimi na Portugalskem. Kot pravi župnik Golob, je izredno vesel, da so se v takem številu odzvali njegovemu vabilu, saj meni, da so takšni dogodki priložnost, da se mladi ozrejo vase in razmislijo o vsem kar in kako počnejo, kakšni so do sebe, sočloveka in kakšen odnos imajo z Bogom. »V pridigi jim sporočam o smislu življenja, kako je dobro, da je človek veren. Kako Bog deluje po človeku, kako se vsakega posameznika tudi dotika. Moja srčna želja, je da vse to začutili. Vabim jih, naj bodo ponosni mladi in veseli kristjani.«

Njegov cilj je tudi, da mlade med seboj čim bolj poveže. »Da bi začutili lepoto in veličino Cerkve, ter dobroto in ljubezen Boga, ki deluje v nas.« Kot pravi, je odziv mladih zelo lep, kljub temu, da so namesto smučišč, kopališč in drugih aktivnosti raje izbrali romanje. »Mnogi so se navdušili že zaradi same Portugalske in tako tudi nekako dobim mlade v smislu, »ogledali si bomo Portugalsko«, zraven pa povabim k skrivnostim Fatime. Tako je eno in drugo, mladi se počutijo na izletu in na samem romanju.«

Romarji so trenutno v centru Fatime, čaka pa jih še ogled katedral, obisk grobov vidcev, jutri pa jih pot vodi proti najzahodnejši točki Evrope, na klif imenovan Cabo de Rocca, nato odhajajo v Lizbono. Kot še pravi župnik iz Bohinja Martin Golob, je tudi za prihodnje zimske počitnice v načrtu romanje in sicer na Poljsko.

Mladim tako med počitnicami res ni dolgčas, saj so lepa priložnost za utrjevanje vezi med vrstniki, prijatelji ter tudi Bogom.

 


Ne spreglejte: