Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:13

Dr. Črnčec o münchenski konferenci: Dobili smo sliko stanja, zdaj so na vrsti dejanja

0:00
0:00
dr. Damir Črnčec
Foto © Splet

Za nami je varnostna konferenca v Münchnu. Po njeni 54. izvedbi je predsedujoči, nemški diplomat Wolfgang Ischinger, povlekel mračen sklep - da smo slišali, kaj je v svetu narobe in čemu se je treba izogniti, a da konkretnih predlogov v smeri boljše prihodnosti ni. Naš strokovnjak za varnostna vprašanja dr. Damir Črnčec ni tako črnogled, saj smo po treh dneh razprav in soočenih mnenj dobili sliko stanja, a zdaj se moramo lotiti dela.

Ischinger je že v uvodu tradicionalnega dogodka v bavarski prestolnici opozoril, da se vse od razpada Sovjetske zveze ne spomni nobene faze, ki bi bila potencialno tako nevarna za svetovni red in mir kot je zdajšnja. Dr. Črnčec meni, da je bila ta pripomba na mestu. "Živimo v času velike nepredvidljivosti," je poudaril v pogovoru za naš radio.

Razprave so bile osredotočene na prihodnost Evropske unije, na njene odnose z Rusijo in ZDA, na grožnje svetovni ureditvi, kot jo pozna Zahod, ter na spore na Bližnjem in Srednjem vzhodu. Ischingerju niso vlile upanja, pogrešal je več konkretnih besed o tem, kaj bodo države naredile za zagotovitev miru. "Tukaj ni bilo v ospredju iskanje vprašanja, kako narediti dobro jed," pa je poudaril dr. Črnčec. Spomnil je, da so države neposredno izmenjale stališča, kar je po njegovem dobro. "To ocenjujem kot nekaj pozitivnega, saj tako dobimo realno diagnozo, kje smo."

Po besedah dr. Črnčeca se je izkazalo, da je varnost kor dobrina ogrožena, kar je treba začeti zdraviti s pravimi potezami. "Mislim, da je treba zadevo reševati na politični ravni v posameznih državah. Najprej je treba spoznati, da imamo težavo, k čemur je prispevala tudi münchenska konferenca. Potem moramo začeti z dejanji. Dejanja so naložbe, resni načrti, kako se bomo s tem soočili. Uporabiti je treba diplomacijo in ostale vzvode, da ne bo prišlo do nekih resnih oboroženih konfliktov," je dodal.


Ne spreglejte: