Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:57

Papež marca k p. Piju; komu bo na veliki četrtek umival noge, še ni znano

Umivanje nog
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek se je s sodelavci včeraj dopoldne vrnil s postnim duhovnih vaj. Marca pa se že začnejo tradicionalne bogoslužne slovesnosti, ki jih papež vsako leto obhaja pred in med velikonočnimi prazniki. Med najpomembnejšimi so križev pot v Koloseju na veliki petek, velikonočna vigilija v baziliki sv. Petra ter maša in blagoslov »mestu in svetu« na velikonočno nedeljo, 1. aprila.

Na veliki četrtek, 29. marca, bo papež kot običajno obhajal krizmeno mašo in blagoslovil bogoslužna olja. Kje bo sveti oče zvečer istega dne obhajal bogoslužje zadnje večerje z umivanjem nog, za zdaj še ni znano.

Poleg običajnih velikonočnih obredov bo papež na prvo nedeljo po veliki noči, nedeljo Božjega usmiljenja, daroval sveto mašo z misijonarji Božjega usmiljenja. To so spovedniki, ki so bili pooblaščeni, da so v svetem letu usmiljenja smeli dajati tudi odveze za grehe, ki so sicer v pristojnosti Svetega sedeža.

Že 9. marca bo v baziliki sv. Petra spokorno bogoslužje s papežem, 17. marca pa bo Frančišek obiskal rojstni kraj priljubljenega patra Pia, San Giovanni Rotondo v Apuliji. Letos namreč obhajamo 50-letnico svetnikove smrti in 100 let, odkar so se mu na telesu prvič pojavile stigme.

Na cvetno nedeljo bo papež na Trgu sv. Petra kot običajno obhajal Gospodov slovesni vhod v Jeruzalem in sveto mašo. Istega dne je tudi svetovni dan mladih na škofijski ravni, zato bodo svetemu očetu izročili predloge mladih z vsega sveta v pripravi na škofovsko sinodo o mladih v letošnjem oktobru. Predstavniki mladih z vsega sveta se bodo namreč v tednu pred cvetno nedeljo zbrali na predsinodalnem srečanju, kjer bodo razpravljali tudi o predlogih in vprašanjih mladih, ki jih bodo le ti posredovali na profilih facebook.

Ne spreglejte: