Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Nadškof Scicluna štiri ure z žrtvijo zlorab v primeru Barros

Svet | 19.02.2018, 14:45 Marjana Debevec

Vatikanski preiskovalec za področje spolnih zlorab malteški nadškof Charles Scicluna se je v New Yorku srečal z glavno pričo v primeru čilskega škofa Bárrosa, ki ga obtožujejo prikrivanja spolnih zlorab. Gre za novinarja Juana Carlosa Cruza, ki je po srečanju povedal, da je prvič začutil, da mu je nekdo resnično prisluhnil.

Papežev odposlanec preiskuje Barrosa, škofa iz Osorna, ki ga Juan Carloz Cruz, Jose Andres Murillo in James Hamilton obtožujejo, da je bil nekajkrat prisoten, ko jih je duhovnik Fernando Karadima zlorabljal. Cruz živi v ZDA, zato se je nadškof Scicluna z njim srečal v New Yorku. Pogovor je trajal kar štiri ure. Po srečanju je Cruz za spletni portal Vatican insider povedal, da je bilo zelo naporno srečanje, vendar je prvič doživel, da mu je nekdo resnično prisluhnil. Dodal je tudi, da je nadškof Scicluna jokal, ko je poslušal njegovo pripoved. »Začutil sem veliko sočutje z njegove strani. Upam, da bodo žrtve v Čilu, ki se bodo pogovarjale z njim, čutile enako«, je dejal Cruz.

Na srečanju je nadškofu Scicluni predal seznam potencialnih žrtev, ki do zdaj še nikoli niso spregovorile o tem strašnem zločinu. Nadškof mu je zatrdil, da bo naredil vse, da se sreča z njimi in jim prisluhne.

Juan Carlos Cruz je povedal tudi, da ga papežev odposlanec ni spraševal le o primeru Barros, ampak tudi o nekdanjem nadškofu v Santiagu del Cile kardinalu Franciscu Javierju Errazurizu, pa tudi o sedanjem nadškofu glavnega mesta v Čilu ter o vsem tistem, kar ga do sedaj noben škof še ni vprašal. »Zdi se mi, da je nadškof Scicluna dober človek, ki hoče do konca transparentno in neodvisno izpeljati to raziskavo«, je dejal Cruz, ki je svoje strašne izkušnje zlorabe opisal v knjigi Konec moje nedolžnosti. Nadškof Scicluna naj bi poročilo papežu oddal 26. februarja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...