Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:29

Mladi preko družbenih omrežij o pripravi na sinodo

Mladi na srečanju s papežem
Foto © Vatikan news

Vesoljna Cerkev se pripravlja na škofovsko sinodo o poklicanosti mladih, ki bo potekala v oktobru. Kot je znano, je papež Frančišek sklical tudi pred sinodalno srečanje mladih z vsega sveta, ki se bodo v Rimu zbrali sredi marca. Zasedanje bo na 5. obletnico nastopa službe Petrovega namestnika 19. marca odprl papež Frančišek. Po včerajšnji opoldanski molitvi pa je povedal, da bodo preko družbenih omrežij na srečanju lahko sodelovali mladi z vsega sveta.

300 mladih se bo od 19. do 24. marca zbralo ob papežu Frančišku, ki bo na uvodnem srečanju odgovoril na vprašanja predstavnikov mladih z vseh petih celin, pa tudi predstavnikov raznih krščanskih gibanj in prostovoljcev, drugih krščanskih cerkva in verstev ter mladih, ki živijo v težkih okoliščinah, kot so razne odvisnosti in zaporne kazni.

Gre za dogodek, kjer bodo glavni akterji mladi, je na predstavitvi srečanja pojasnil generalni tajnik Tajništva škofovske sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri. Ne bo se namreč samo govorilo o njih, ampak bodo mladi sami tisti, ki bodo govorili o sebi.

Spregovorili bodo o tem, kaj mislijo o sebi in o odraslih, kako živijo vero in s katerimi težavami se soočajo kot kristjani; kako načrtujejo svoje življenje in na katere težave naletijo pri razločevanju svoje poklicanosti; kako vidijo Cerkev in kakšno Cerkev bi radi. Navzoči bodo tudi kristjani drugih cerkva, predstavniki drugih verstev in neverujoči.

Ob koncu predsinodalnega srečanja bodo izdali dokument, ki ga bodo na cvetno nedeljo izročili papežu Frančišku.

Tajništvo za škofovsko sinodo želi v razpravo vključiti mlade z vsega sveta in sicer preko socialnih omrežij, predvsem Facebooka. Facebook skupina že deluje v šestih jezikih in tako lahko mladi pošiljajo svoje predloge, mnenja, vprašanja. Prispevek teh »virtualnih skupin« bo sestavni del zasedanja v večnem mestu, je včeraj povedal papež Frančišek.


Ne spreglejte: