Ljubljana, sreda, 17. oktober 2018, 14:13

Papež: Bližnjega ubijemo, če ga žalimo ali zaničujemo

Papež Frančišek je tudi danes razlagal peto Božjo zapoved, ki pravi: Ne ubijaj! Potem ko je prejšnji teden ostro obsodil vsak umor nedolžnih nerojenih otrok s splavom in mlade pozval, naj si življenja ne uničujejo z drogami, pa je ta teden omenjeno zapoved še poglobil. V evangeliju namreč beremo, da je umor že vsaka jeza do brata, žalitev ali zaničevanje.


Razkol v pravoslavni Cerkvi

Ruska pravoslavna Cerkev je prekinila ’evharistično občestvo’ s carigrajskim ekumenskim patriarhatom. Takšno odločitev je sprejela na včerajšnjem zasedanju v Minsku, trajala pa bo dokler ekumenski patriarhat ne bo preklical priznanja neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, kar je storil minuli četrtek. Gre za razkol v pravoslavju.


Nadškof Cvikl: Bog ima čas za vsakega od nas

Škofovska sinoda o mladih, ki od 3. oktobra poteka v Vatikanu, se preveša v drugo polovico. Medtem ko so udeleženci v prvem delu predstavljali situacije, v katerih živijo mladi, so se v drugem delu zaustavili ob tem, kako mlade spremljati. O tem je za Radio Vatikan spregovoril slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


Cerkev dobila sedem novih svetnikov

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je dopoldne zbralo več deset tisoč romarjev in vernikov, ki so zavzeto sodelovali pri slovesni razglasitvi sedmih blaženih za svetnike. Novi svetniki so: papež Pavel VI., Oskar Romero, Frančišek Spinelli, Vincencij Romano, Marija Katarina Kasper, Nazarija Ignacija sv. Terezije Jezusove in Nuncij Sulprizij. V homiliji je sveti oče približal dejstvo, da so svetniki dokaz tega, da je Božja Beseda živa Beseda, ki zmore preobraziti človekovo življenje, kot je bilo mogoče slišali v drugem berilu 28-te nedelje med letom. Glavnino svojega nagovora je oprl na evangeljski odlomek, ki govori o Jezusovem srečanju z bogatim mladeničem. Želel je priti v Božje kraljestvo, a ga je pri tem ovirala navezanost na materialne dobrine.


Škof Glavan dopolnil 75 let; papež mu je službo ordinarija podaljšal za eno leto

Škof Andrej Glavan danes obhaja 75. rojstni dan in ob tem jubileju je papežu ponudil svoj odstop, ki pa ga sveti oče ni sprejel. »Potem, ko sem v skladu z ZCP (kan. 401 §1) pred izpolnjenim 75. letom ponudil papežu Frančišku odstop od škofovske službe, sem preko Apostolske nunciature v Republiki Sloveniji dne 11. septembra 2018 prejel obvestilo, da mi je Sveti oče Frančišek po načinu nunc pro tunc podaljšal službo novomeškega škofa za eno leto. Hkrati sem dobil pooblastilo in naročilo, da o tem podaljšanju v primernem času obvestim škofijo,« piše škof Glavan.


Vabljeni na 15. shod kmetov pri A. M. Slomšku

Na Ponikvi in Slomu, pri blaženem Antonu Martinu Slomšku, zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, se bo jutri odvijalo 15. vseslovenski srečanje kmetic in kmetov ter vseh, ki jim je blizu kmetijstvo in podeželje.


Zlorabe v ZDA: papež sprejel odstop kardinala Wuerla

Papež Frančišek je sprejel odstop 77-letnega washingtonskega nadškofa, kardinala Donalda Wuerla, ki je leta 2006 na tem mestu nasledil sedaj že nekdanjega kardinala Theodorja McCarricka. Wuerl se je po objavi poročila o spolnih zlorabah v Pensilvaniji znašel v središču kritik. V času, ko je bil škof v Pittsburgu ni pravilno postopal v nekaterih primerih duhovnikov, ki so spolno zlorabljali, čeprav poročilo priznava, da je v drugih primerih ravnal v skladu z ničelno toleranco do zlorab, ki sta jo uvedla Benedikt XVI. in Frančišek. Slednji se je Wuerlu zahvalil za odločitev, da odstopi v dobro Cerkve in njene edinosti.


To bi bil velikanski korak za mir

Obisk papeža v Severni Koreji bi bil velikanski korak za mir in spravo na korejskem polotoku, je včeraj dejal južnokorejski delegat na škofovski sinodi o mladih, ki poteka v Vatikanu. Pred dnevi je namreč v javnost prišla novica, da bo povabilo severnokorejskega diktatorja svetemu očetu prihodnji teden prenesel južnokorejski predsednik.


Bodi ob meni, a se ne odločaj namesto mene!

Sinoda mladih je prešla v drugi del, ko sinodalni očetje v luči vere obdelujejo vprašanja, ki so na dan prišla v prvem delu. Iščejo načine, kako spremljati mlade in kako dobro formirati tiste, ki jih bodo spremljali. Poudarili so, da je mladim treba omogočiti, da se srečajo s Kristusom, izpostavili pa so tudi pomembno vlogo laiških gibanj.


AVDIO: P. Tadej Strehovec v začetku sojenja zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva

P. dr. Tadej Strehovec je v začetku sodne obravnave zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva na portalu 24kul.si. Dejal je, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij. Poudaril je pravico do svobode veroizpovedi in stališča do nerojenih otrok. Na shodu ga je podprlo nekaj sto ljudi.


Novejše novice | Starejše novice