Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Postni čas ni čas žalosti, ampak čas vesele zavzetosti za osvobajanje od sebičnosti

Svet | 18.02.2018, 16:09

Srce papeža Frančiška močno utripa v sozvočju z oktobrsko škofovsko sinodo. Po molitvi angelovega čaščenja na prvo postno nedeljo in blagoslovu je namreč povedal, da se bo med 19. in 24. marcem na pripravljalnem srečanju v Rimu zbralo 300 mladih z vsega sveta. Ob tem je izrazil veliko željo, da bi se v dogajanje prek svetovnega spleta neposredno in v različnih jezikovnih skupinah vključili tudi vsi ostali. Prispevek teh »virtualnih skupin« bo sestavni del zasedanja v večnem mestu. Dejal je še, da je informacije o sodelovanju mogoče najti na spletni strani tajništva škofovske sinode. Že vnaprej se je mladim toplo zahvalil za njihovo sodelovanje na skupni poti. Papež Frančišek je sicer svoj opoldanski nagovor namenil razlagi pomena postnega časa, v katerega smo vstopili na pepelnično sredo.

Papež Frančišek je v svojem razmišljanju približal pomen treh besed - skušnjave, spreobrnjenja in vesele novice. Spomnil je na zapis evangelista Marka: "Duh je Jezusa odvedel v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal." (Mr 1,12-13) Sveti oče je pojasnil, da Jezus ne potrebuje spreobrnjenja, a gre v puščavo v poslušnosti Očetu, da bi tudi mi prejeli milost premagati skušnjave hudega duha. "Takoj po skušnjavah v puščavi začne Jezus oznanjati evangelij, to je veselo novico, ki od človeka terja spreobrnjenje in vero. Jezus oznanja: Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo.« Za tem doda: Spreobrnite se in verujte evangeliju! (Mr 1,15). Verujte tej dobri, veseli novici, da je Božje kraljestvo blizu. V svojem življenju vedno potrebujemo spreobrnjenje in to prav vsak dan, mar ne? In Cerkev tudi moli za to. Dejansko nismo nikoli dovolj naravnani na Boga in moramo svoje srce in misli nenehno usmerjati k njemu. Da bi zmogli to narediti, je treba pogumno zavračati vse tisto, kar nas oddaljuje od prave poti, kot so to navidezne vrednote, ki preslepijo in zvijačno pritegujejo našo sebičnost," je nadaljeval.

Za tem je sveti oče spodbudil k zaupanju v Gospoda, v njegovo dobroto in ljubezen do vsakogar od nas. Dodal je še, da je postni čas sicer čas pokore, vendar to ni neki žalostni čas, obdobje žalovanja in žalosti, temveč je čas vesele zavzetosti za osvobajanje od naše sebičnosti, od starega človeka, ki je v nas, da bi se prenovili v milosti prejetega krsta. Samo Bog nam lahko da resnično veselje in srečo in je nesmiselno izgubljati čas z iskanjem sreče drugje, v bogastvo, v užitkih, v oblasti, v karieri in podobnem. Božje kraljestvo je namreč uresničenje vseh naših najglobljih in najbolj pristnih hrepenenj. Povabljeni smo torej, naj z vedno večjo odprtostjo sprejemamo Božjo milost, ki hoče svet spremeniti v kraljestvo pravičnosti, miru in bratstva. Božja Mati Marija nam je na tej poti močna pomoč in opora, je zatrdil papež Frančišek.

Po opoldanski molitvi je sveti oče posebne besede namenil zapornikom. "Na začetku postnega časa, ki je, kot sem dejal, pot spreobrnjenja in boja proti zlu, se želim posebej obrniti na zapornike. Dragi bratje in sestre, ki ste v zaporu! Vsakogar med vami opogumljam, da bi postni čas preživel kot priložnost za spravo in prenovo svojega življenja pod Božjim usmiljenim pogledom. On se nikoli ne utrudi odpuščati," je zagotovil.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...