Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

K Mariji Pomagaj poromali tisti, ki trpijo zaradi alkohola in ostalih odvisnosti

Slovenija | 17.02.2018, 17:25

Na prvo postno soboto k Mariji Pomagaj na Brezje poromajo tisti, ki trpijo zaradi alkohola in ostalih odvisnosti. Običajno se jim pridružijo tisti, ki sodelujejo v postni akciji 40 dni brez alkohola. Tudi letos je bilo tako. Sveto mašo je daroval cistercijanski opat Janez Novak.

Novak je v pridigi spomnil, da je pred Marijo Pomagaj tudi danes marsikdo položil breme omam, ki so obljubljale veselje, a ga niso dale, ki so obljubljale srečo, a so jo uničevale. "Da se Jezus sklanja k nam, grešnikom, nam je v tolažbo. Da nam želi pomagati, nam vliva upanje. Da nas razume, ko smo stokrat, tisočkrat rekli, kako ne bomo več, a nas je skušnjava preslepila s svojimi ponudbami. Jezus nas res razume. Prav zaradi naših slabosti si je privzel človeško telo, da je tudi sam čutil, kaj pomeni biti skušan, in bi nam pomagal skušnjave premagati. Zdaj je tukaj in nam zagotavlja, da ni postal človek zaradi pobožnih in dobrih, ki bi jih pohvalil in nagradil, ampak je prišel zaradi nas, slabotnih, in nas kliče k spreobrnitvi."

Novak je opozoril tudi na smisel postnega klica: Spreobrni se! Po njegovih besedah za vsakega pomeni nekaj drugega. "Ko sem pred leti spremljal zdravljence od alkohola v Idriji, sem največkrat slišal besedo strategija. Tako kot v postnem času vedno znova slišim, naj se spreobrnem, sem tam slišal vprašanja, kakšno strategijo si naredil za današnji dan, za naslednji vikend, za naslednji teden. Nekaj dobrih nasvetov so dobili: Pripravi strategijo za vsak dan posebej in se zvečer zahvali Bogu, če ti je uspelo."

Romanje je pripravila Slovenska Karitas, zato je po sveti maši zbrane nagovoril njen generalni tajnik Cveto Uršič. Sledila so pričevanja Andreja Perka, duhovnika Acota Jeranta in hčere ozdravljenega alkoholika.

Vir: Brezje

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.