Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Jakov Fak v Pjongčangu Sloveniji priboril prvo kolajno

Slovenija | 15.02.2018, 13:49

Biatlonec Jakov Fak je na olimpijskih igrah v Pjongčangu Sloveniji priboril srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi. Zmagal je Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je kljub dvema minutama pribitka prehitel Faka za 5,5 sekunde in tretjega Avstrijca Dominika Landertingerja, oba sta zadela vseh 20 tarč, za 14,2 sekunde.

Največji uspehi na Olimpijskih igrah:

2. mesto, Pjongčang 2018, posamično; 3. mesto, Vancouver 2010, sprint; 4. mesto, Soči 2014, skupinski start; 9. mesto, Vancouver 2010, skupinski start; 10. mesto, Soči 2014, sprint; 31. mesto, Soči 2014, zasledovanje; 33. mesto, Soči 2014, posamično

Fak si je kolajno, drugo na olimpijskih igrah, potem ko je leta 2010 še v Hrvaškem dresu osvojil bron v sprintu, predvsem pristreljal. Še po treh strelskih nastopih so bili pred njim Francoz Martin Fourcade, Šved Jesper Nelin, ter norveška brata Tarjei ter Johanes Thingnes Boe.

Mlajši, Johannes Thingnes Boe, je potrdil izredno pripravljenost v smučini in si kljub drugemu zgrešenemu strelu priboril zlato, dve napaki Tarjeija Boeja in Fourcada ter kar tri Nelina pa so 30-letnemu Faku odprle pot do kolajne.

V finišu se je Fak, ki je bil v Pyeongchangu že bronast na svetovnem prvenstvu 2009, za srebro na daljavo spopadel z dosežki Avstrijca Dominika Landertingerja, imel tudi drobno prednost, ker je poznal čase tekmeca in zdržal ter Slovenijo tudi na letošnjih igrah vpisal na seznam dobitnikov kolajn.

"Tak nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je narediti želen rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Posebej se je pripravljal, veliko tudi sam, in to se mu je lepo obrestovalo," je po tekmi za televizijo Slovenija povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos in pohvalil zanesljivost svojega varovanca na strelišču.

Klemen Bauer je po dveh zgrešenih strelih, sicer bi bil prav tako v boju za kolajno, zasedel 15. mesto, Miha Dovžan je bil 35., Mitja Drinovec pa skromen 80. Jakov Fak bo imel novo priložnost za napad na medaljo v nedeljo, ko biatlonce čaka 15-kilometrska tekma s skupinskim startom.

 

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...