Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež med mašo v cerkvi sv. Sabine (foto: Radio Vatikan)
Papež med mašo v cerkvi sv. Sabine

Se res ne znamo več ustaviti?

Svet | 15.02.2018, 10:19 Marjana Debevec

Na včerajšnjo pepelnično sredo smo vstopili v postni čas. Papež Frančišek je sveto mašo z obredom pepeljenja popoldne daroval v cerkvi sv. Sabine. Po njegovih besedah so nezaupanje, apatija in vdanost v usodo demoni, ki hromijo našo dušo. Zato nas je povabil, naj se v tem hitrem tempu življenja ustavimo, pogledamo znamenja, ki preprečujejo, da bi ljubezen ugasnila in ohranjajo prižgan plamen vere in upanja ter se vrnemo v Očetovo hišo.

»Ustavi se malo, pusti ta nemir in to hitenje brez smisla, ki dušo napolnjuje z grenkobo, ker se nam zdi, da nikoli nikamor ne pridemo. Ustavi se, ne misli, da je treba živeti tako hitro, saj nas to razdvaja in uničuje čas, ki je namenjen družini, prijateljstvu, otrokom, starim staršem, hvaležnosti, čas, ki je namenjen Bogu.

Ustavi se pred oholim pogledom, pred bežnim in zaničljiv komentarjem, do katerega pride zato, ker smo pozabili na nežnost, sočutje in spoštovanje v srečanju z drugimi, še posebej najbolj ranljivimi, pa tudi s tistimi, potopljenimi v grehe in napake.

Ustavi se pred tem, da bi vedno hotel vse nadzorovati in vse vedeti, vse uničiti. Vse to se rojeva iz tega, da smo pozabili na hvaležnost za dar življenja in za vse, kar smo dobrega prejeli«, je na pepelnično sredo še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...