Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Postni čas v Katoliški Cerkvi (foto: USJ SŠK)
Postni čas v Katoliški Cerkvi

Začeli smo postni čas

Svet | 14.02.2018, 06:36 Marta Jerebič

S pepelnično sredo smo vstopili v postni čas, ki traja štirideset dni in se bo končal s praznovanjem velike noči; ta bo letos 1. aprila. To je čas, ko kristjani pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Naše notranje prizadevanje se na zunaj izraža v poglobljeni molitvi, postu in dobrih delih.

Sicer pa pepelnico zaznamuje obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Na pepelnico imamo tudi strogi post, ki je predpisan še za veliki petek, ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega. Zdržek od mesa in mesnih jedi je predpisan za vsak petek.

Več o postnem času na tej povezavi.

Pastirsko pismo slovenskih škofov

Pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas govori o tem, kako stik z evharistijo odločilno vpliva na oblikovanje pristne krščanske zavest in kako smo za prenos vere naslednjim generacijam odgovorni vsi člani cerkvenega občestva.

Papeževa poslanica

Papeževa poslanica za postni čas letos nosi naslov »Ker se bo krivičnost povečala, se bo ljubezen pri mnogih ohladila«. V njej Frančišek svari pred lažnimi preroki, ki obljubljajo srečo ter lahke in takojšnje rešitve za trpljenje. Prve žrtve tega so mladi. Številnim se ponuja lažno zdravilo v drogah, ’uporabi in zavrzi’ odnosih, virtualni resničnosti družbenih medijev ter lahkih, a nepoštenih zaslužkih. Vendar ti prevaranti odvzemajo to, kar je najdragocenejše: dostojanstvo, svobodo in sposobnost ljubiti. Zdravila Cerkve za takšno ohlajeno ljubezen so molitev, miloščina in post, piše papež.

Sveti oče bo tako kot vsako leto ob začetku postnega časa popoldne ob 16.30 vodil molitev v cerkvi svetega Anzelma na aventinskem griču v Rimu. Sledila bo spokorna procesija do cerkve svete Sabine, v kateri se bodo zvrstili kardinali, škofje, duhovniki in redovniki ter verniki. Zatem bo papež vodil somaševanje v baziliki svete Sabine; med mašo bo tudi obred pepeljenja.

Postne pobude in akcije

S postnim časom se začenjajo tudi različne pobude in akcije, ki vabijo k človekoljubnosti. Med njimi je že tradicionalna akcija Slovenske Karitas 40 dni brez alkohola. Več o pobudah Karitas na tej povezavi.

Na Radiu Ognjišče bomo imeli tudi letos radijski misijon, ki ga bo od 18. do 24. marca vodilo več duhovnikov. Sodelovali bodo: dr. Alek Zwitter, p. Vili Lovše, p. Branko Cestnik, br. Jože Smukavec, Robert Friškovec, msgr. Miro Šlibar in p. Marjan Čuden.

 

 

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.