Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Stavka bolj množična, kot so pričakovali

Slovenija | 13.02.2018, 14:34 Tanja Dominko

Dopoldne je za dve uri obstalo delo zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v posameznih regijskih bolnišnicah, ljubljanskem kliničnem centru, pa tudi v domovih za starejše. Koliko od skupno več kot 40 tisoč zaposlenih je dejansko sodelovalo v stavki, ni povsem jasno. V sindikatih so poudarili, da si ne želijo prizadeti bolnikov in oskrbovancev, ampak stavkajo proti vladi. Če jih ta ne bo jemala resno, pa napovedujejo zaostrovanje aktivnosti.

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru se je na shodu v avli ob devetih zbralo več kot 300 zaposlenih. Vladi sporočajo, da si za zahtevno delo, ki ga opravljajo, zaslužijo dostojno plačilo, od svojih zahtev pa ne bodo odstopili.

Zbrane je nagovorila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, ki je na probleme opozorila tudi v nedavnem pogovoru za Radio Ognjišče, danes pa je za naš radio dejala, da jih je množičnost stavkajočih presenetila. »Udeležba je presenetila nas same. To kaže, da zaposleni tako v zdravstvu kot socialnem varstvu zahtevajo nekaj več, tako dvig plač, kot tudi uveljavitev standardov in normativov, ki bo zagotovila večje število zaposlenih, pretežno medicinskih sester.«

Generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec in predsednica sindikalne enote v UKC Ljubljana Saša Kotar sta na shodu v Kliničnem centru poudarili, da so standardi nujni za varnost bolnikov. Želijo si, da bi spočiti in predvsem zdravi hodili v službo, da bi jih bilo primerno število, ne pa da so večno preobremenjeni in jih je premalo, nalaga pa se jim vedno nove in nove naloge.

Podporo stavkajočim je na shodu izrazil tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Bojan Hribar, po besedah katerega so zaposleni v zdravstvu nedvomno izpostavljeni najtežjim delovnim pogojem v celotnem javnem sektorju.

Kot rečeno, so stavkali tudi v regijskih bolnišnicah in drugih zdravstveno varstvenih ustanovah. V Splošni bolnišnici Novo mesto je stavkala več kot polovica od več kot 1000 tamkajšnjih zaposlenih. »Za čas stavke se delo opravlja kot ob praznikih in nedeljah, kar pomeni, da smo vse nenujne paciente prerazporedili na druge termine, ostalim pa zagotavljamo minimum, kot je predviden po kolektivni pogodbi. Odpadle so zgolj redne ambulante.« Tako je povedala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Splošne bolnišnice Novo mesto Marjanca Čegovnik. Delovne razmere zaposlenih je slednja označila kot težke, stavko pa za "zadnji krik vladi", naj že sprejme podpisani sporazum iz leta 2013 o sprejetju kadrovskih standardov in normativov, ki prinašajo več kadra. Tudi stavkajoči zaposleni v Domu starejših občanov v Ajdovščini so danes delali po nedeljskem urniku. Stanovalci tako stavke niso preveč občutili, nekoliko so bile okrnjene le dejavnosti.

Sicer pa v sindikatu opozarjajo, da so pripravljeni stavko tudi zaostriti, najprej tako, da ne bodo soglašali z delom preko polnega delovnega časa. »To pomeni, da zaposleni niso pripravljeni opraviti več ur, kot je redna mesečna delovna obveznost. To bi vsaj za medicinske sestre pomenilo, da bi četrti teden bolnišnice in domovi starejših samevali, v slednji verjetno še prej,« je pojasnila Mlakarjeva.

 

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...