Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:46

Papež se je vpisal na svetovni dan mladih v Panami

Papež Frančišek - Angelus
Foto © CTV

Obhajamo god lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov. Tema letošnjega svetovnega dneva bolnikov so besede, ki jih je Jezus s križa izrekel materi Mariji in učencu Janezu: »Žena, glej, tvoj sin! […] Glej, tvoja mati! In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi«. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo premišljeval o Jezusu, kot zdravniku telesa in duha, ki ga je Oče poslal na svet, da bi ozdravil človeštvo, zaznamovano z grehom in njegovimi posledicami.

Današnji evangelij nam približa gobavca, ki ga Jezus ozdravi z dotikom, saj je bil do njega sočuten. »Kristusovega delovanja in Njega samega ne razumemo, če ne vstopimo v Njegovo srce, polno usmiljenja«, je dejal papež Frančišek.

Jezus se je gobavca dotaknil kljub temu, da je bilo po Mojzesovem zakonu to prepovedano, saj naj bi bil nečist. Jezus se na to ne ozira, ampak ga vodi želja odrešiti tega človeka zla, ki ga pritiska k tlom.

Po papeževih besedah nobena bolezen ne preprečuje našega odnosa z Bogom. Še več: bolnik je lahko še bolj zedinjen z Bogom. Greh je tisti, ki nas naredi nečiste. »Sebičnost, napuh, podleganje korupciji, to so bolezni srca, katerih se moramo očistiti tako, da se kot gobavec obrnemo k Jezusu z besedami: 'Če hočeš, me moreš očistiti.' Vsakokrat, ko se k spovedi odpravimo s skesanim srcem, Gospod ponavlja tudi nam: 'Hočem! Bodi očiščen.'« Gobavost našega greha tako izgine in z veseljem znova zaživimo Božje otroštvo, je zatrdil sveti oče.

Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih
Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih

Po molitvi angelovega češčenja pa je spomnil, da se danes uradno začenjajo vpisi na svetovni dan mladih, ki bo januarja drugo leto v Panami. Pred zbranimi na Trgu Sv. Petra se je tudi sam digitalno prijavil na ta velik shod mladih.

Potem, ko je pozdravil različne skupine romarjev, pa je sveti oče znova spomnil na dan molitve in posta za mir, ki bo v petek, 23. februarja.


Ne spreglejte: