Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež: Greh nas dela nečiste!

Svet | 11.02.2018, 12:49 Marjana Debevec

Obhajamo god lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov. Tema letošnjega svetovnega dneva bolnikov so besede, ki jih je Jezus s križa izrekel materi Mariji in učencu Janezu: »Žena, glej, tvoj sin! […] Glej, tvoja mati! In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi«. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo premišljeval o Jezusu, kot zdravniku telesa in duha, ki ga je Oče poslal na svet, da bi ozdravil človeštvo, zaznamovano z grehom in njegovimi posledicami.

Današnji evangelij nam približa gobavca, ki ga Jezus ozdravi z dotikom, saj je bil do njega sočuten. »Kristusovega delovanja in Njega samega ne razumemo, če ne vstopimo v Njegovo srce, polno usmiljenja«, je dejal papež Frančišek.

Jezus se je gobavca dotaknil kljub temu, da je bilo po Mojzesovem zakonu to prepovedano, saj naj bi bil nečist. Jezus se na to ne ozira, ampak ga vodi želja odrešiti tega človeka zla, ki ga pritiska k tlom.

Po papeževih besedah nobena bolezen ne preprečuje našega odnosa z Bogom. Še več: bolnik je lahko še bolj zedinjen z Bogom. Greh je tisti, ki nas naredi nečiste. »Sebičnost, napuh, podleganje korupciji, to so bolezni srca, katerih se moramo očistiti tako, da se kot gobavec obrnemo k Jezusu z besedami: 'Če hočeš, me moreš očistiti.' Vsakokrat, ko se k spovedi odpravimo s skesanim srcem, Gospod ponavlja tudi nam: 'Hočem! Bodi očiščen.'« Gobavost našega greha tako izgine in z veseljem znova zaživimo Božje otroštvo, je zatrdil sveti oče.

Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih
Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih © Vatican news

Po molitvi angelovega češčenja pa je spomnil, da se danes uradno začenjajo vpisi na svetovni dan mladih, ki bo januarja drugo leto v Panami. Pred zbranimi na Trgu Sv. Petra se je tudi sam digitalno prijavil na ta velik shod mladih.

Potem, ko je pozdravil različne skupine romarjev, pa je sveti oče znova spomnil na dan molitve in posta za mir, ki bo v petek, 23. februarja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...