Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 05:09

Število kardinalov volivcev se je zmanjšalo na 118

Italijanski kardinal Paolo Romeo je dopolnil 80 let. To pomeni, da ne bo mogel glasovati v prihodnjem konklavu. Število kardinalov volivcev se je tako zmanjšalo na 118.


Dr. Črnčec o münchenski konferenci: Dobili smo sliko stanja, zdaj so na vrsti dejanja

Za nami je varnostna konferenca v Münchnu. Po njeni 54. izvedbi je predsedujoči, nemški diplomat Wolfgang Ischinger, povlekel mračen sklep - da smo slišali, kaj je v svetu narobe in čemu se je treba izogniti, a da konkretnih predlogov v smeri boljše prihodnosti ni. Naš strokovnjak za varnostna vprašanja dr. Damir Črnčec ni tako črnogled, saj smo po treh dneh razprav in soočenih mnenj dobili sliko stanja, a zdaj se moramo lotiti dela.


Tolentino: Ni preprosto priznati, da smo žejni

Papež Frančišek in člani rimske kurije so zbrani na duhovnih vajah v kraju Arricia južno od Rima. Tokrat je meditacije pripravil duhovnik Jose Tolentino iz katoliške univerze v Lizboni, ki je tudi svetovalec Papeškega sveta za kulturo. Osrednja tema je Hvalnica žeji. Zbrali smo poudarke prvih razmišljanj.


Deset nasvetov za dober postni čas

Pogosto se katoliški verniki sprašujemo: »Kaj storiti v postu?« Post: »Čas za vajo v bolj krščanskem življenju in za pripravo na bližnjo veliko noč z dobro pripravljenim srcem. Program poznamo že dolgo: moliti, postiti se in deliti. Toda vsakokrat ga lahko uresničujemo drugače.«


Nadškof Scicluna štiri ure z žrtvijo zlorab v primeru Barros

Vatikanski preiskovalec za področje spolnih zlorab malteški nadškof Charles Scicluna se je v New Yorku srečal z glavno pričo v primeru čilskega škofa Bárrosa, ki ga obtožujejo prikrivanja spolnih zlorab. Gre za novinarja Juana Carlosa Cruza, ki je po srečanju povedal, da je prvič začutil, da mu je nekdo resnično prisluhnil.


Mladi preko družbenih omrežij o pripravi na sinodo

Vesoljna Cerkev se pripravlja na škofovsko sinodo o poklicanosti mladih, ki bo potekala v oktobru. Kot je znano, je papež Frančišek sklical tudi pred sinodalno srečanje mladih z vsega sveta, ki se bodo v Rimu zbrali sredi marca. Zasedanje bo na 5. obletnico nastopa službe Petrovega namestnika 19. marca odprl papež Frančišek. Po včerajšnji opoldanski molitvi pa je povedal, da bodo preko družbenih omrežij na srečanju lahko sodelovali mladi z vsega sveta.


Papež Frančišek prosil vernike, naj molijo zanj in za njegove sodelavce

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi in blagoslovu med drugim prosil vernike, naj se v tem tednu v molitvi spomnijo njega in članov rimske kurije, ki začenjajo postne duhovne vaje. V Aricciu južno od Rima jih tokrat vodi duhovnik Jose Tolentino iz katoliške univerze v Lizboni, ki je tudi svetovalec Papeškega sveta za kulturo.


Postni čas ni čas žalosti, ampak čas vesele zavzetosti za osvobajanje od sebičnosti

Srce papeža Frančiška močno utripa v sozvočju z oktobrsko škofovsko sinodo. Po molitvi angelovega čaščenja na prvo postno nedeljo in blagoslovu je namreč povedal, da se bo med 19. in 24. marcem na pripravljalnem srečanju v Rimu zbralo 300 mladih z vsega sveta. Ob tem je izrazil veliko željo, da bi se v dogajanje prek svetovnega spleta neposredno in v različnih jezikovnih skupinah vključili tudi vsi ostali. Prispevek teh »virtualnih skupin« bo sestavni del zasedanja v večnem mestu. Dejal je še, da je informacije o sodelovanju mogoče najti na spletni strani tajništva škofovske sinode. Že vnaprej se je mladim toplo zahvalil za njihovo sodelovanje na skupni poti. Papež Frančišek je sicer svoj opoldanski nagovor namenil razlagi pomena postnega časa, v katerega smo vstopili na pepelnično sredo.


Papež s sodelavci danes na duhovne vaje

Papež Frančišek je tudi letošnji postni čas začel z bogoslužjem na rimskem griču Aventin. Po spokorni procesiji je tam 14. februarja v baziliki sv. Sabine obhajal bogoslužje pepelnične srede in vernikom podelil spokorni križ s pepelom. Nocoj pa se bo so sodelavci odpravil na postne duhovne vaje v Ariccio južno od Rima. Tokrat jih bo vodil duhovnik Jose Tolentino iz katoliške univerze v Lizboni.


Pavel VI. še letos med svetniki

Papež Frančišek se je minuli četrtek v baziliki sv. Janeza v Lateranu kot rimski škof srečal z duhovniki svoje škofije. Ob tem jim je med drugim omenil, da bo blaženi papež Pavel VI., ki ga je pred dobrimi tremi leti razglasil za blaženega, še letos prištet med svetnike. Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil del pogovora z duhovniki, kjer je papež med drugim dejal: »Pred kratkim sta dva rimska škofa postala svetnika«; v mislih je imel Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. in zatem nadaljeval: »Pavel VI. bo prištet med svetnike letos«.


Novejše novice | Starejše novice