Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 07:00

Papež Frančišek: Sveti Duh je Božja moč in naše življenjsko krepčilo

Z današnjim binkoštnim praznikom dosega svoj višek velikonočni čas, katerega jedro sta Jezusova smrt in vstajenje. Ob izlitju Svetega Duha na apostole in na ostale učence, ki so bili skupaj z Marijo zbrani v dvorani zadnje večerje, se je začela zgodovina krščanske svetosti. Sveti Duh je namreč vir svetosti, h kateri smo poklicani vsi, ne le nekateri. S temi besedami je papež Frančišek opoldne nagovoril množico, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Mnogi od njih so bili že pred tem v tamkajšnji baziliki pri slovesni sveti maši, ki jo je daroval papež Frančišek, in prisluhnili njegovi bogati homiliji.


Obhajamo binkoštno nedeljo, ki je praznik Svetega Duha

Na binkoštni praznik končujemo velikonočni čas in začenjamo liturgični čas med letom. Petdeseti dan po Jezusovem vstajenju se spominjamo, kako je nad njegove učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh. V Vatikanu bo ob tej priložnosti dopoldne slovesno sveto mašo daroval papež Frančišek, predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, jo bo daroval popoldne v ljubljanski stolnici.


V Katoliški Cerkvi se bomo jeseni veselili šestih novih svetnikov

Papež Frančišek je danes v Vatikanu vodil redni javni konzistorij, ki je bil namenjen kanonizaciji šestih blaženih. Z dekretom je odločil, da bodo med svetnike prišteti 14. oktobra. Slovesnost bo na trgu pred vatikansko baziliko.


Čilski škofje papežu podali odstopno izjavo

Čilski škofje so objavili izjavo, v kateri so se opravičili žrtvam, papežu, državi in Božjemu ljudstvu zaradi storjenih napak in dejanj opustitve. Žrtvam so se zahvalili za vztrajanje in pogum kljub temu, da so doživljale tudi napade s strani cerkvene skupnosti. Sporočili so, da so vsi papežu podali odstopno izjavo. Sedaj je na vrsti Frančišek, ki bo za vsakega škofa odločil, ali bo sprejel odstop ali ne.


Planica bo gostila SP 2023

V četrtem poskusu je Planica dobila organizacijo svetovnega prvenstva v klasičnih smučarskih disciplinah. S tremi glasovi prednosti je dobila kandidaturo pred tekmecem Trondheimom. Čez slabih pet let se bodo tako najboljši tekači, skakalci in kombinatorci merili pri nas.


Novo pismo čilskim škofom: popraviti škodo!

Vatikan v zvezi s čilskimi škofi ni sporočil še nobene odločitve, najverjetneje pa bo do tega prišlo kmalu. To je razvidno iz pisma, ki ga je papež Frančišek sinoči izročil vsakemu od 34-ih čilskih škofov, ki so se od torka do včeraj v Vatikanu udeleževali kriznega sestanka zaradi spolnih zlorab v Cerkvi v Čilu.


Papež pri katehezi: Nismo mi luč, ampak Jezus Kristus

Papež Frančišek je danes sklenil cikel katehez o svetem krstu in poudaril, da so duhovni sadovi tega zakramenta nevidni očem, a delujejo v srcu. Na zunaj pa jih izražamo z belim oblačilom in prižgano svečo.


Papež čilskim škofom izročil besedilo za meditacijo

Papež Frančišek se je včeraj popoldne v dvorani Pavla VI. srečal s 34 čilskimi škofi. Izročil jim je besedilo za premišljevanje do danes danes popoldne, ko se jim bo znova pridružil. Dve srečanji sta predvideni še za jutri. Današnji dan do ponovnega srečanja s svetim očetom je tako namenjen izključno premišljevanju in molitvi.


Grošelj: Slovenska vojska je pomemben dejavnik in deležnik državnosti

15. maj je dan Slovenske vojske. V naši državi se spominjamo, kako so točno pred 27 leti slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno doma. Ob tej priložnosti so se v vojašnicah po državi zvrstili slovesni postroji, osrednja prireditev je bila že včeraj na Brdu pri Kranju. Tam je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik naših obrambnih sil. Med drugim se je zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti. Prepričan je, da bo že takoj nekaj kratkoročnih ukrepov morala sprejeti prihodnja vlada. Pristojna ministrica Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle, verjame, da bi moralo biti tudi zavedanje o pomenu javne podobe Slovenske vojske odgovornejše. Da mora tu svojo vlogo odigrati predvsem politična srenja, je za naš radio opozoril obramboslovec dr. Klemen Grošelj.


Soočenje pred državnozborskimi volitvami 2018

Pred predčasnimi državnozborskimi volitvami, ki bodo 3. junija, pripravljamo predvolilna soočenja tudi na Radiu Ognjišče, tokrat v sodelovanju s portalom Domovina.je. Predstavnike političnih strank in list bomo soočili v oddajah »Pogovor o«, ki bosta na sporedu 16. in 23. maja. V sredo 30. maja pa bo oddaja oblikovana kot lepjenka, v kateri bodo stranke predstavile svoje poglede na vprašanja, ki zadevajo različna področja družbenega življenja.


Novejše novice | Starejše novice