Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Charles Scicluna (foto: VaticanNews)
Charles Scicluna

Spolne zlorabe v Čilu: Vatikanski preiskovalec se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA

Cerkev po svetu | 09.02.2018, 14:01 Marta Jerebič

Vatikanski preiskovalec spolnih zlorab, malteški nadškof Charles Scicluna, ki ga papež pošilja v Čile, da razišče odgovornost škofa Bárrosa, se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA, saj ta živi v Filadelfiji. Sprva je bilo predvideno, da se bo z njo pogovarjal le prek skypa, drugim žrtvam pa osebno prisluhnil v Santiagu.

Juan Carlos Cruz, ki je že leta leta 2015 v pismu opisal zlorabe in Barrosovo odgovornost pri tem, je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da ga je Scicluna v torek poklical ’v papeževem imenu’ in ga vprašal, če se lahko srečata osebno. To se bo zgodilo 17. februarja v New Yorku, kjer se bo Cruz sicer mudil službeno.

Sciclunovo gesto razume kot znamenje, da Vatikan njegovo pričevanje jemlje resno. Scicluna, ki bo nato odpotoval v Čile, pa že od imenovanja ne daje komentarjev, razen tega, da bo njegovo poslanstvo poslušanje. Kdor pozna njegovo delo, ve, da bo našel očitna dejstva proti Bárrosu, če ta obstajajo.

V zvezi s tem se je oglasila tudi nekdanja članica vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, Marie Collins, ki je v pogovoru za bostonski radio WBUR dejala, da je Frančiškovo obravnavanje pisma čilske žrtve zlorabe zagotovo zmanjšalo verodostojnost, zaupanje in upanje v papeža.

Papež je sicer vatikanskim uradom naročil, da morajo odgovoriti na pisma žrtev, neizpolnjevanje tega naročila pa je bil eden od razlogov, da je Collinsova zapustila komisijo. Po njenih besedah je nerazumljivo, da v čilskem primeru, ko je sam prejel pismo, nanj ni odgovoril. Vsekakor pozdravlja Sciclunovo misijo, čeprav poudarja, da prihaja pozno, saj je problem vroč že odkar je papež Barrosa imenoval za škofa v Osornu.

Tamkajšnji verniki, pa tudi duhovniki, že tri leta poskušajo priti do papeža, a so jim bila vrata pred nosom zaprta. Zato so tudi protestirali ob njegovem obisku v Čilu, je povedal tiskovni predstavnik združenja, ki je nasprotovalo Barrosovemu imenovanju.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.