Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:45

Papež 50 minut z Erdoganom. Pogovori o Jeruzalemu.

Papež Frančišek in turški predsednik Erdogan
Foto © Vatican Insider

Papež Frančišek je v Vatikanu sprejel turškega predsednika Erdogana. V 50-minutnem pogovoru za zaprtimi vrati sta govorila o statusu Jeruzalema, spodbujanju miru in stabilnosti v regiji, sprejemanju beguncev in položaju katoličanov v Turčiji. Papež mu je ob pomoči prevajalca podaril medaljon. Prikazuje angela miru, ki davi demona vojne.

Od zadnjega obiska turškega predsednika v Vatikanu je minilo že več kot pol stoletja. Leta 1959 je takratni predsednik Celal Bayar obiskal Janeza XXIII., ki je bil v tridesetih letih prejšnjega stoletja apostolski administrator za Istanbul, kjer je bil po cesti prisiljen hoditi v civilnih oblekah. Položaj katoliške skupnosti v Turčiji, zlasti priznanje njihove lastnine, je bila tudi tema tokratnega srečanja med Frančiškom in Erdoganom.

Za zaprtimi vrati sta se zadržala dlje časa, kot je bilo predvideno. V 50 minutnem pogovoru sta se dotaknila še razmer na Bližnjem vzhodu, še posebej statusa Jeruzalema, pri tem pa poudarila, da je treba nujno spodbujati mir in stabilnost v regiji, in sicer prek dialoga in pogajanj, v spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava.

Uradno turško delegacijo je sestavljalo 16 ljudi, že od sinoči pa je bilo območje okoli Vatikana pod strogim varnostnim nadzorom. Celo Ulica sprave je bila za pešce zaprta, ob Erdoganovem obisku pa za varnost v Rimu skrbi 3500 policistov.

Ob 11-ih dopoldne so se v bližini Angelskega gradu na protestih proti Erdoganu zbrala kurdska združenja, pa tudi delegacije italijanskih novinarjev. Vatikan in Turčija sta soglasna pri vprašanju statusa Jeruzalema, a ko gre za Kurde, je Sveti sedež zaskrbljen zaradi vojne kampanje proti njim.


Ne spreglejte: