Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:28

Papež Frančišek na svečnico: Iz srečanja z Jezusom pridejo Božja presenečenja

Svečnica
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je na praznik Jezusovega darovanja, ki je tudi svetovni dan posvečenega življenja, vodil slovesno bogoslužje v baziliki svetega Petra v Vatikanu. V pridigi je med drugim opozoril, kako iz srečanja z Jezusom pridejo Božja presenečenja ter kako se iz njega rodi in prerodi posvečeno življenje. Povabil je k sožitju med starejšimi in mladimi ter ohranjanju korenin.

Sveti oče je spomnil, da na krščanskem vzhodu prazniku Jezusovega darovanja pravijo praznik srečanja. Na ta dan se po njegovih besedah ne srečata le Bog otrok in človeštvo v pričakovanju, ampak tudi mladost in starost, ki ju ponazarjajo Simeon in Ana ter Marija in Jožef. Ta v templju iščeta Jezusa, a obenem najdeta korenine ljudstva in vere.

Kot je dodal papež Frančišek, je pot posvečenega življenja sad srečanja z Jezusom, česar se je treba vselej spominjati, saj je le tako mogoče dopustiti Božja presenečenja. Hkrati se je treba zavedati, da ne gre brez drugega, zato ne sme prihajati do generacijskih izločitev. "Če so mladi poklicani, da bi odpirali nova vrata, imajo ostareli ključe. Mladost neke ustanove je v tem, da gre h koreninam, da posluša ostarele. Ni prihodnosti brez tega srečanja med starimi in mladimi."

Sveti oče je posvaril pred nevarnostjo zapiranja vrat za srečanje, saj je to pomemben dar. "Naj se ne zgodi, da bi gledali v zaslon mobilnega telefona več kot v oči brata ali da bi bili bolj usmerjeni na svoje načrte kot na Gospoda." Kot je še poudaril papež Frančišek, se posvečeno življenje rodi in prerodi iz srečanja z Jezusom, kakršen je, torej ubog, čist in pokoren. To je popolno nasprotje sodobnega sveta, ki želi kopičiti ter sledi užitkom in željam jaza, a na koncu pusti prazne roke in srce.

Živeti srečanje z Jezusom, tako sveti oče, tudi ozdravlja. "Je način, da se ne dovolimo poskrati v medlo življenje, v katerem prevladujejo tarnanje, zagrenjenost in neizogibna razočaranja." Sveti oče je tako predstavnikom posvečenega življenja zaželel, naj gredo proti toku in poživijo srečanje z Jezusom, povabil jih je še, naj k temu pomagajo tudi ostalim.

Vir: Radio Vatikan


Ne spreglejte: