Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vinko Lipovec (foto: ARO)
Vinko Lipovec

Vinko Lipovec praznuje 103. rojstni dan

Slovenija | 22.01.2018, 17:01 Tone Gorjup

V župniji Jarše pri Domžalah imajo danes posebnega slavljenca. To je profesor zgodovine in zemljepisa ter dolgoletni urednik Ameriške domovine Vinko Lipovec, ki praznuje svoj 103. rojstni dan in god. Ob osebnem jubileju je domovini Sloveniji zaželel, da bi cvetela in napredovala v vseh ozirih, zase pa želi, da bi ga Bog do konca ohranil pri zdravju in mu nato naklonil mirno smrt.

Zgodovinar, časnikar in urednik Vinko Lipovec, ki se je pred nekaj meseci vrnil iz Clevelenada v domovino, se je rodil 22. januarja 1915 v Spodnjih Jaršah pri Domžalah. Vojno je dočakal kot profesor zgodovine na realni gimnaziji in urednik posebnega koledarja pri Slovencu. Ob koncu vojne je bil taboriščnik v Dachauu, ki je po čudežu preživel, saj so ga že odpisali. Po njej je sodeloval pri ustanavljanju slovenske župnije v Münchnu ter urejal časopis Jugoslavija in Slovenija. Pozneje je odšel v ZDA in julija 1950 v Clevelandu prevzel uredništvo Ameriške domovine.

Vinko Lipovec je tudi po upokojitvi je ostal dejaven v številnih organizacijah, ki so jih imeli rojaki v Clevelandu. V času slovenske pomladi je organiziral zbiranje finančnih sredstev za stranke, združene v Demos. Ko smo ga te dni obiskali, je med drugim dejal, da v Sloveniji ni vse slabo, lahko pa bi bilo drugače in bližnje volitve lahko pomenijo nov začetek. Domovini in rojakom je zaželel, da bi lahko »svobodno zadihali, v vsem se sprostili, da bo naša domovina lahko cvetela in napredovala v vseh ozirih.« Kot je dejal, to ni le njegova osebna želja, ampak želja vseh slovenskih izseljencev po svetu, posebej še v Clevelandu in to želi domovini v imenu Slovensko-ameriškega sveta, krovne organizacije Slovencev v Združenih državah. Zase pa nima posebnih želja. Prosi le, da bi ga Bog ohranil pri zdravju v času, ki mu ga je še namenil, in bi potem mirno umrl, da drugim ne bi bil v nadlego.

V župniji Jarše pripravljajo v petek, 26. januarja pogovorni večer z Vinkom Lipovcem. Ta bo po zahvalni maši za dar življenja in za vse pokojne iz družine Lipovec; začela se bo začela ob 18. uri v kapeli župnišča.

Vinko Lipovec katoliškim novinarjem pred godom njihovega zavetnika:

Želim vsem skupaj, da narod vzagajmo v krščanskem duhu. Gre prvič za vero, moralo in drugič za narodno zavest. Imam občutek, da je premalo trdne slovenske zavesti. Ne vem, ali je to vzgoja prejšnjega sistema ali kaj drugega. Vse se mi zdi, da je nekam nejasno in tega manjka. Če hočemo, da bo Slovenija napredovala, uspevala in se ohranila, je prvo, kar je potrebno, trdna narodna zavest. In zatem odločna pripravljenost, da bomo svojo domovino tudi branili kakorkoli že.

Slovenija, Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.