Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:30

Marjana Deržaj, Dalida, Iva Zanicchi, Elda Viler

Ob radijskem ognjišču št. 137, foto © Matjaž Merljak
Plošče za oddajo Ob radijskem ognjišču št. 137
Foto © Matjaž Merljak

"Ponovitev oddaje bo nocoj ob 24. uri."

V oddaji z zimzeleno glasbo Ob radijskem ognjišču smo tokrat prisluhnili prvemu glasu Slovenske popevke, Marjani Deržaj, saj mineva trinajste let od njenega odhoda v večnost.

Oddajo smo začeli z dolgom iz prejšnjega četrtka, s pesmijo El passo, ki je leta 1967 v izvedbi Rafka Irgoliča izšla na vinilni plošči Naš nedeljski sestanek št. 3.

Itsi bitsi petit bikini je zapela Dalida, žal že pokojna pevka italijanskega rodu, rodila pa se je 17. januarja 1933.

Marjano Deržaj ste slišali v pesmih Vozi me vlak v daljave (s katero je leta 1958 zmagala na opatijskem festivalu) in Kralj klovnov iz plošče Telstar iz leta 1963. Povsem na koncu oddaje pa nam je zapela Nocoj, pa oh nocoj.

Ob 240. obletnici odkritja Havajev smo tja odšli s pomočjo Ivice Šerfezija (Plavi Havaji) in najbolj znanega havajskega pevca, to je Israel Kamakawiwoʻole, ki je leta 1993 izdal priredbi skladb Over the Rainbow in What a Wonderful World.

Na predvečer 7. mini počitnic našega radia smo se s pesmijo podali v dvorano hotela Radin v Radencih, kjer je leta 1980 recital pripravila Elda Viler. Slišali smo Besede, besede (pri kateri sodeluje tudi Boris Cavazza).

V rubriki Bodimo dobri smo že pokazali na Pustno sobotno iskrico, ki bo 10. februarja pomagala Ukrajini. V uganki je bil skrit Karli Arhar, ki je leta 1968 debitiral na Slovenski popevki s pesmijo Ko bi vsi ljudje.

18. januarja 1940 se je rodila italijanska pevka Iva Zanicchi, z Alberove vinilne plošče se je zaslišala Un Fiume Amaro, Honey pa je zapel Bobby Goldsboro, ki se je rodil 18. januarja leta 1941.

Spomnili smo se vokalistke irske rokerske skupine The Cranberries Dolores O'Riordan, ki je umrla v 46. letu starosti. Slišali, kaj o njenem karakterju, videzu, otroštvu in veri pisal spletni portal Aleteia.

Glasbene predloge pa so tokrat sporočili Marjana, Zoran, Zlatka, Jožica in Darinka.


Ne spreglejte: