Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Plošče za oddajo Ob radijskem ognjišču št. 137 (foto: Matjaž Merljak)
Plošče za oddajo Ob radijskem ognjišču št. 137

Marjana Deržaj, Dalida, Iva Zanicchi, Elda Viler

Oddaje | 19.01.2018, 17:48 Matjaž Merljak

V oddaji z zimzeleno glasbo Ob radijskem ognjišču smo tokrat prisluhnili prvemu glasu Slovenske popevke, Marjani Deržaj, saj mineva trinajste let od njenega odhoda v večnost.

Oddajo smo začeli z dolgom iz prejšnjega četrtka, s pesmijo El passo, ki je leta 1967 v izvedbi Rafka Irgoliča izšla na vinilni plošči Naš nedeljski sestanek št. 3.

Itsi bitsi petit bikini je zapela Dalida, žal že pokojna pevka italijanskega rodu, rodila pa se je 17. januarja 1933.

Marjano Deržaj ste slišali v pesmih Vozi me vlak v daljave (s katero je leta 1958 zmagala na opatijskem festivalu) in Kralj klovnov iz plošče Telstar iz leta 1963. Povsem na koncu oddaje pa nam je zapela Nocoj, pa oh nocoj.

Ob 240. obletnici odkritja Havajev smo tja odšli s pomočjo Ivice Šerfezija (Plavi Havaji) in najbolj znanega havajskega pevca, to je Israel Kamakawiwoʻole, ki je leta 1993 izdal priredbi skladb Over the Rainbow in What a Wonderful World.

Na predvečer 7. mini počitnic našega radia smo se s pesmijo podali v dvorano hotela Radin v Radencih, kjer je leta 1980 recital pripravila Elda Viler. Slišali smo Besede, besede (pri kateri sodeluje tudi Boris Cavazza).

V rubriki Bodimo dobri smo že pokazali na Pustno sobotno iskrico, ki bo 10. februarja pomagala Ukrajini. V uganki je bil skrit Karli Arhar, ki je leta 1968 debitiral na Slovenski popevki s pesmijo Ko bi vsi ljudje.

18. januarja 1940 se je rodila italijanska pevka Iva Zanicchi, z Alberove vinilne plošče se je zaslišala Un Fiume Amaro, Honey pa je zapel Bobby Goldsboro, ki se je rodil 18. januarja leta 1941.

Spomnili smo se vokalistke irske rokerske skupine The Cranberries Dolores O'Riordan, ki je umrla v 46. letu starosti. Slišali, kaj o njenem karakterju, videzu, otroštvu in veri pisal spletni portal Aleteia.

Glasbene predloge pa so tokrat sporočili Marjana, Zoran, Zlatka, Jožica in Darinka.

Oddaje
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...