Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Jurij Beguš (foto: Robert Božič)
Jurij Beguš

Previdno in preudarno pri sanaciji vetroloma

| 15.01.2018, 10:35

Decembrski vetrolom je v slovenskih gozdovih povzročil pravo razdejanje, odpravljanje posledic pa je zelo nevarno opravilo, ki se ga moramo lotevati preudarno. Prav o tem smo se v Svetovalnici pogovarjali z Jurijem Begušem, vodjo oddelka za gozdno tehniko in razvoj podeželja na Zavodu za gozdove Slovenije.

Zavedati se moramo, da je sanacija vetroloma eno od najnevarnejših opravil v gozdarstvu, zato naj se dela lotijo le dobro opremljeni in usposobljeni delavci, vendar nikoli sami! Preden začnemo delati, počakajmo na lepo vreme in ugodne delovne razmere, je posebej opozoril Jurij Beguš in pojasnil, da so trenutno tla v gozdovih razmočena in spolzka, konec tedna, ko se napovedujejo nizke temperature in sneg, pa bodo zmrznila in bodo razmere še zahtevnejše.

Prav zaradi zahtevnosti razmer si moramo najprej temeljito ogledati delovišče in presoditi, katere nevarnosti nam pretijo, ter se na podlagi te ocene odločiti za pristop. Beguš glede na izkušnje sanacije žledoloma opozarja, da je dobro, da se lastniki gozdov, ki so poškodovani, med seboj povežejo in poiščejo možnost strojne sečnje, ki je v takih razmerah najvarnejši način sanacije od vetroloma poškodovanih gozdov.

Prvo pravilo varnosti: Ne hitimo!

Beguš našteva: "Najbolj zahtevne so razmere pri izruvanih drevesih in tudi največ smrtnih primerov se je do sedaj dogajalo zaradi napačnega pristopa pri reševanju debla od tega koreninskega sistema. Potem so obvisela drevesa, tudi ta so izjemno nevarna, in veliko nevarnosti je v celih šopih podrtih dreves, kjer je prisotnih veliko napetosti v deblih in se je treba situacije lotiti res previdno." Previdni moramo bit tudi zaradi ostankov vej v krošnjah dreves, vsekakor je pri delu nujna uporaba popolna oprema za varno delo v gozdu

Na voljo je seznam izvajalcev del v gozdovih

Na spletnih straneh Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdarske inšpekcije pa lahko vsi zainteresirani najdejo seznam podjetij in obrtnikov, ki se ukvarjajo s sečnjo. Vsem, ki presodijo, da sami niso dovolj usposobljeni za delo v takih razmerah, na Zavodu za gozdove Slovenije svetujejo, da se z izvajalci dogovorijo za sanacijo. Jurij Beguš pa dodaja, da naj bodo ti dogovori vedno v obliki pogodbe na papirju: "Izkazalo se je, da ustni dogovori marsikdaj na koncu niso bili taki, kot so bili dogovorjeni na začetku, zato naj bo pisni dogovor ena od glavnih točk odnosa med latnikom in izvajalcem del."

Demonstracije varne sanacije vetroloma

V prihodnjem mesecu Zavod za gozdove Slovenije pripravlja na več lokacijah po Sloveniji prikaze varnega dela pri sanacije vetroloma. Že po izkušnjah, ki so jih take predstavitve nevarnosti in načina varnega dela prinesle ob sanaciji vetroloma na Črnivcu, je tak način izobraževanja zelo pomemben in veliko prispeva k varnosti. Informacije o teh demonstracijah pa tudi drugih izobraževanjih bodo na voljo na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije. Vabljeni k poslušanju posnetka celotne svetovalnice, na vrhu tega zapisa.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...