Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Spomin na France Gall

Oddaje | 12.01.2018, 09:59 Matjaž Merljak

V oddaji z zimzeleno glasbo smo se spomnili francoske pevke France Gall, ki je v nedeljo umrla, peli in igrali so nam še: Domenico Modugno, Caterina Valente, Rocco Granata, Heintje, Majda Sepe in Novi fosili.

France Gall je umrla v nedeljo za posledicami ponovljenega raka, v tem letu pa bi praznovala 70. rojstni dan. Izhajala je iz znane glasbene družine (glasbenika sta bila že njena oče in ded), prav z očetovo popevko je zaslovela že pri šestnajstih letih. Sledilo je sodelovanje z velikim magom francoske zabavne glasbe Sergem Gainsbourgom, ki je zanjo napisal skladbo Poupée de cire, poupée de son (Punčka iz žagovine, punčka iz voska) z značilno dvoumnim besedilom. S to skladbo je na evrovizijskem festivalu v Neaplju leta 1965 zmagala za Luksemburg. Pesem je pomenila tudi precejšen odmik od dotlej prevladujočega baladnega sloga zmagovalk in je postala velik hit s številnimi instrumentalnimi priredbami in prevodi v mnoge jezike.

Naslovnica plošče pokojne francoske pevke France Gall
Naslovnica plošče pokojne francoske pevke France Gall © discogs.com
Kljub zmagi (tudi sama ji ni pripisovala velikega pomena) pa naslednje desetletje ni bilo posebej uspešno. Njena kariera pa je ponovno vzletela, ko je spoznala Michela Bergerja, s katerim se je kasneje tudi poročila. Nastopila je v njegovi rock operi Starmania ter posnela več albumov z njegovo glasbo. Zadnji veliki svetovni hit je bila pesem Ella, elle l'a, posvečena spominu velike ameriške jazzovske pevke Elle Fitzgerald. Življenje pri France Gall ni varčevalo z udarci. Soprog Michel Berger ji je umrl, star komaj 44 let, leta 1997 ji je za neozdravljivo boleznijo umrla hči, po čemer se je France Gall popolnoma umaknila iz javnosti. Premagala je raka na prsih, a se ji je bolezen pred dvema letoma povrnila. Naj počiva v miru. (vir: Samo Koler, evrovizija.com)

Oddajo smo začeli z besedami duhovnika Ksaverja Meška, ki je umrl 11. januarja leta 1964:

Čas mineva, dan za dnem naglo v nemo večnost gre,
svet se stara, a ne staraj nikdar naše se srce;
vedno mlado, vedno čilo v njem življenje naj kipi,
v mislih krasnih, v delih blagih vedno nov naj sad rodi.

Prva pesem pa je bila Zelena leta Elze Budau in Jožeta Privška s Slovenske popevke 1974, Jože Privšek je za skladbo prejel nagrado za aranžma. Pela je Tatjana Gros, danes je namreč god mučenke Tatjane.

Nato smo slišali italijanskega pevca Domenica Modugna, ki se rodil 9. januarja pred 90-imi leti. Letos mineva 60 let od zmage na sanremskem festivalu s pesmijo Nel blu, dipinto di blu. Modugno je sam napisal besedilo pesmi ter jo skomponiral. Na Evroviziji je sicer zasedel tretje mesto, a je pesem pod naslovom Volare postala največja uspešnica med vsemi evrovizijskimi popevkami. Leta 1958 je za to pesem prejel tudi dva grammyja.

Tokrat se morali uganiti pesem 24.000 baci, ki jo poje Little Tony oz. Antonio Ciacci in je bila druga na sanremskem festivalu leta 1961. Pri odgovarjanju je bil uspešen Marjan.

Plošči Heintjeja in sanremskega festivala 1961
Plošči Heintjeja in sanremskega festivala 1961 © Matjaž Merljak

Preneumen za učenje je bil naslov zgodbe za dušo, ki smo jo prebrali ob 20-letnici zbirke Zgodbe za dušo, v rubriki Bodimo dobri pa povabili na 9. Koncert z namenom - ZA TINKARO, ki bo v soboto, 13. januarja ob 18. uri v župnijski dvorani Aninega doma v Preboldu. Pripravljata ga župnija Sv. Pavel - Prebold in župnijsko kulturno društvo Anton Schwab. Koncert je v celoti posvečen Tinkari Polanc, ki se je rodila z Apertovim sindromom. To pomeni, da so se ji lobanjske kosti zarasle prehitro in se je rodila z deformirano glavico in zraščenimi prstki. Čaka jo najmanj deset operacij, ki bodo za njene starše prinesle tudi visoke stroške. Vsi zbrani prostovoljni prispevki gredo za malo Tinkaro.

V oddaji ste slišali še: Pata Bonna v skladbi There's a gold mine in the sky, pesem Elze Budau in Atija Sossa (nagrada za aranžma s Slovenske popevke 1968) Čas beži kakor dim v izvedbi Elde Viler, Roda Stewarta (ki se je rodil 10. januarja leta 1945) v skladbi I'm gonna do, italijansko pevko in plesalko Caterino Valente (ki bo v nedeljo slavila 87. rojstni dan) v pesmi Wo meine Sonne scheint; z vinilne plošče pa smo zavrteti Rocca Granato in pesem Tango D'Amore iz leta 1963 ter Heintjeja v pesmi iz leta 1969 Ich Bau' Dir Ein Schloss.

Izpolnili smo tudi nekaj vaših predlogov. Tako smo slišali skladbe Can't be with you tonight, Breza moje mladosti, Edelweiss, Zgodnja pomlad, Blau blüht der Enzian, Angel, varuh moj, La vie en rose in Večerni zvon.

Oddaje
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...