Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 10:48

Kruhovi cmoki, kostanjev nadev, španske vetrnice

Kruhovi cmoki, foto © Rita E.
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak
Foto © Izidor Šček

Prvič v novem letu je bila v tokratni Svetovalnici sestra Nikolina. Veseli smo, da bo tudi letos z nami in nam bo pomagala pri naših kuharskih zagatah. »Z veseljem, kolikor se bo le dalo in s skupnimi močmi bomo še kaj več skuhali.«

Recept za španske vetrnice

Odmerimo beljake, približno 15 dkg beljakov in dodamo še enkrat toliko sladkorja, torej razmerje 1:2. Dodamo še vanilijev sladkor, citronsko kislino, limonin sok kapljamo med stepanjem. Nad vreliščem stepamo in ko je gosto, vzamemo še močnejšo metlico in pomešamo še ročno. Namesto limonine kisline lahko damo žlico kave, lahko pa nič in so nevtralni. Nato brizgamo na pekače in jih damo v 150 stopinj Celzija toplo pečico, ki jo pripremo, s kakšnim kartonom, da gre potem vsa vlaga ven. Lahko pa sušimo tudi v krušni peči.

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v avdio posnetku:

- kako kuhati kruhove cmoke (1:11),
- kaj narediti, da bo skorja ajdovega kruha bolj mehka (8:15),
- omaka za k puranjim zrezkom (9.00),
- koliko sladkorja za orehovo potico (13:44),
- kako pripraviti kostanjev nadev (17:10),
- zakaj se pehtranova potico sesede, če damo notri skuto (26:30).


Ne spreglejte: