Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: kruhovi cmoki, kostanjev nadev, španske vetrnice

Svetovalnica | 08.01.2018, 09:48 Rok Mihevc

Prvič v novem letu je bila v tokratni Svetovalnici sestra Nikolina. Veseli smo, da bo tudi letos z nami in nam bo pomagala pri naših kuharskih zagatah. »Z veseljem, kolikor se bo le dalo in s skupnimi močmi bomo še kaj več skuhali.«

Recept za španske vetrnice

Odmerimo beljake, približno 15 dkg beljakov in dodamo še enkrat toliko sladkorja, torej razmerje 1:2. Dodamo še vanilijev sladkor, citronsko kislino, limonin sok kapljamo med stepanjem. Nad vreliščem stepamo in ko je gosto, vzamemo še močnejšo metlico in pomešamo še ročno. Namesto limonine kisline lahko damo žlico kave, lahko pa nič in so nevtralni. Nato brizgamo na pekače in jih damo v 150 stopinj Celzija toplo pečico, ki jo pripremo, s kakšnim kartonom, da gre potem vsa vlaga ven. Lahko pa sušimo tudi v krušni peči.

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v avdio posnetku:

- kako kuhati kruhove cmoke (1:11),
- kaj narediti, da bo skorja ajdovega kruha bolj mehka (8:15),
- omaka za k puranjim zrezkom (9.00),
- koliko sladkorja za orehovo potico (13:44),
- kako pripraviti kostanjev nadev (17:10),
- zakaj se pehtranova potico sesede, če damo notri skuto (26:30).

Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...