Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:09

Svetovalnica: V dom za kvalitetnejšo starost

0:00
0:00
Starostniki v domu
Foto © Dom Taber

"Vse življenje smo kuhali kavo, zdaj je čas, da jo kdo postreže nam."

Za marsikoga bo leto lepo, marsikoga pa čakajo težke odločitve. Med njih sodi tudi ali iti v dom za starejše ali ne. Za nekoga je to izhod v sili, za druge pa je to rešitev, saj ne želi biti sam. O teh odločitvah sta v tokratni Svetovalnici spregovorili direktorica doma Taber v Cerkljah na Gorenjskem Elizabeta Pristav Bobnar in svetovalka Martina Martinčič.

So ljudje, ki se samo odločijo in pridejo in so ljudje, ki pridejo iz bolnišnic po poškodbah in nesrečah. »Večinoma vzpostavijo stik s socialno službo ali pridejo s svojci osebno. To tudi sami spodbujamo, da se oglasijo tako svojci kot starostniki.« Tako jim pokažejo dom in dogajanje in ta odločitev je veliko lažja. »Razbijejo se vsi pomisleki in skrbi."

»Naš dom je odprt in ljudje lahko pridejo na vse naše prireditve, da si pridejo ogledat dogajanje. Veliko je primerov, ko se starostniki pridejo sami vpisati. Da bi pa pred tem dobili občutek bivanja, pri nas tega ni. So pa začasne nastanitve možne po drugih domovih, kamor gredo starostniki poskusiti, kako zgleda bivanje v domu,« je povedala Martinčičeva.

Cena odvisna od tipa oskrbe

Za sam sprejem je potrebno vložiti prošnjo, prilogi pa morata biti zdravniško mnenje in izjava o doplačilu. »Najbolj starostnike in svojce zanima cena, mi jim damo cenik, ki je poseben za dvoposteljno in enoposteljno sobo, in storitve, ki jim rečemo oskrba. Teh je pet tipov in na to je vezana cena.« Pri oskrbi 1 gre za samostojne ljudi, ki ne potrebujejo pomoči, imajo pa vključeno v ceno osnovno oskrbo, bivanje, prehrano, pranje in vključevanje v aktivnosti.

Pristav Bobnarjeva svetuje, da ni odveč vložiti več prošenj v različne domove, saj so trenutno po vsej Sloveniji vsi domovi polni. »Čakalna doma je povsod nekje od 6-9 mesecev.« Pomembna je predpriprava, da se starostniki oglasijo in povedo, kakšne so želje oz. kako so prej živeli, da poiščejo primernega sostanovalca oz. sostanovalko. »Kombinacij je seveda mnogo, nekdo bi rad gledal TV, nekdo ne, nekdo bi molil, nekdo bral... Težave skušamo reševati sproti in bolj ko spoznamo stanovalce, bolj nam to uspe.«

Plačilo: stanovalci, otroci ali občina

Večina starostnikov ima pokojnino in so zmožni sami plačevati. Če jim to ne uspe, so po zakonu dolžni doplačilo plačevati otroci, v kolikor pa tudi oni ne, za doplačilo poskrbi občina. V tem primeru gre plomba na premoženje, če ga stanovalci imajo in je vrednejše od 120 tisoč evrov.

Na planinski izlet vsak dan

Dom Taber je velik in »diha«, pravita obe sogovornici. »Za domom pa imamo prekrasen park, kamor zahajajo stanovalci. In na predlog enega od njih smo na vrhu hriba, kamor vodi rahla vzpetina, postavili brunarico in poštni nabiralnik, kjer je zvezek in kamor se lahko vsak vpiše. Ta sprehod namreč za marsikoga lahko pomeni pravi podvig. Lansko leto je bila neka gospa tam kar 5000 krat. To jim res veliko pomeni, da zabeležijo, da so naredili nekaj zase. Je pravi planinski izlet.«

Možnost fizioterapije in delovne terapije

V domu Taber imajo tudi zdrave stanovalce, ki so po besedah direktorice v veliko pomoč zaposlenim, saj jim pravijo »notranji stanovalci«. Povedo, kaj jih moti in predlagajo kakšne stvar. Za šibkejše in bolne je štirikrat na teden na voljo zdravnica, možnost je tudi fizioterapije in delovne terapije. »To so stvari, ki naredijo starost kvalitetnejšo.«


Ne spreglejte: