Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:09

Presley, Pestner, Mojzer, Celentano

Ob radijskem ognjišču št. 135
Foto © Matjaž Merljak

"Oddaja z zimzeleno glasbo Ob radijskem ognjišču je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri, ponovitev v petek ob 24. uri."

V prvi četrtkovi večerni oddaji z zimzeleno glasbo smo v prvem delu ostali pri božičnem vzdušju, v nadaljevanju smo se spomnili nekaterih glasbenih jubilantov, v zadnjem delu smo med vašimi predlogi slišali eno od najlepših izvedb Svete noči.

V glasbeni večer nas je uvedla Ivanka Kraševec z melodijo Večerni mrak je pal. Ja, da bi le imeli zdravja v tem letu, da se ob četrtkih, ko bo na naše ulice, mesta in vasi padel mrak dobili ob poslušanju zimzeleni melodij ...

Ob božičnih melodijah in nekaterih mislih Andree Schwarz smo ostali v božičnem vzdušju. Saj, če smo božič resnično doživeli, potem ima naše življenje posledico - Bog nas spremlja.

Rudolf Schock je zapel Süsser die Glocken nie klinger. To božično melodijo smo predvajali z vinilne plošče. Zanimivo je, da je to ista melodija kot pri Slomškovi glejte že sonce zahaja. Adam & Eve sta zapela Es war in Bethlehem, Connie Francis smo slišali v pesmi O little town of Bethlehem, božično Petit papa Noel pa je zapela Mireille Mathieu. Z Albertove vinilne plošče se je oglasi Heintje, in sicer s skladbo Vom Himmel hoch, da komm ich her. Božični sklop je zaključil Elvis Presley z željo mnogih: If every day was like Christmas.

No, pa saj vemo: prazniki so bogati, lepi in intenzivni. Takšne praznike potrebujemo. A tudi prazniki potrebujejo vsakdan. Samo prazniki bi postali naporni, potrebujemo navadne, vsakdanje dneve. No, če bi bili le ti, pa bi tudi postalo dolgočasno. Da bi bilo ljudem v misijonskih deželah lepo, smo vas v rubriki Bodimo dobri spomnili na trikaljevsko akcijo Misijonskega središča Slovenije.

Ob radijskem ognjišču št. 135
Ob radijskem ognjišču št. 135

Jubilanti

Prav včeraj (4. januarja) je 61. rojstni dan praznoval Oto Pestner. Slišali smo ga v pesmih Srečno novo leto in Jutro vstaja. Ta pesem je izšla na vinilni plošči leta 1968, na melodijo Ave Marija je besedilo napisal J. Perčič.

Naslednji jubilant je Ivo Mojzer. Njegovo pesem Poljubi s Slovenske popevke 1976 smo skrili v rubriko Uganka, ko smo ga odkrili in mu voščili za 70. rojstni dan, pa se je odvrtela še Ti si rekla sonce.

Tretji jubilant je Adriano Celentano, ki bo v soboto (6. januarja) praznoval 80. rojstni dan - z vinilne plošče smo predvajali Preghero. Voščilo pa smo izrekli tudi Rafku Irgoliču, ki je konec leta, 29. decembra, praznoval 84. rojstni dan in si privoščili njegovo Čez zelena polja iz otroštva.

Vaši predlogi pa so bili: Mahalia Jackson – Holly Night, Fredie Quinn – Junge komm bald wieder , Nadškof Alojzij Uran – Gospod ti veš, Elvis Presley in Martina McBride - Blue Christmas, Minores – O bratje čujte, Pesem sužnjev iz Nabucca in Tereza Kesovija - Prijatelji stari.


Ne spreglejte: