Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ob radijskem ognjišču št. 135 (foto: Matjaž Merljak)
Ob radijskem ognjišču št. 135

Presley, Pestner, Mojzer, Celentano

Oddaje | 05.01.2018, 09:57 Matjaž Merljak

V prvi četrtkovi večerni oddaji z zimzeleno glasbo smo v prvem delu ostali pri božičnem vzdušju, v nadaljevanju smo se spomnili nekaterih glasbenih jubilantov, v zadnjem delu smo med vašimi predlogi slišali eno od najlepših izvedb Svete noči.

V glasbeni večer nas je uvedla Ivanka Kraševec z melodijo Večerni mrak je pal. Ja, da bi le imeli zdravja v tem letu, da se ob četrtkih, ko bo na naše ulice, mesta in vasi padel mrak dobili ob poslušanju zimzeleni melodij ...

Ob božičnih melodijah in nekaterih mislih Andree Schwarz smo ostali v božičnem vzdušju. Saj, če smo božič resnično doživeli, potem ima naše življenje posledico - Bog nas spremlja.

Rudolf Schock je zapel Süsser die Glocken nie klinger. To božično melodijo smo predvajali z vinilne plošče. Zanimivo je, da je to ista melodija kot pri Slomškovi glejte že sonce zahaja. Adam & Eve sta zapela Es war in Bethlehem, Connie Francis smo slišali v pesmi O little town of Bethlehem, božično Petit papa Noel pa je zapela Mireille Mathieu. Z Albertove vinilne plošče se je oglasi Heintje, in sicer s skladbo Vom Himmel hoch, da komm ich her. Božični sklop je zaključil Elvis Presley z željo mnogih: If every day was like Christmas.

No, pa saj vemo: prazniki so bogati, lepi in intenzivni. Takšne praznike potrebujemo. A tudi prazniki potrebujejo vsakdan. Samo prazniki bi postali naporni, potrebujemo navadne, vsakdanje dneve. No, če bi bili le ti, pa bi tudi postalo dolgočasno. Da bi bilo ljudem v misijonskih deželah lepo, smo vas v rubriki Bodimo dobri spomnili na trikaljevsko akcijo Misijonskega središča Slovenije.

Ob radijskem ognjišču št. 135
Ob radijskem ognjišču št. 135 © Matjaž Merljak

Jubilanti

Prav včeraj (4. januarja) je 61. rojstni dan praznoval Oto Pestner. Slišali smo ga v pesmih Srečno novo leto in Jutro vstaja. Ta pesem je izšla na vinilni plošči leta 1968, na melodijo Ave Marija je besedilo napisal J. Perčič.

Naslednji jubilant je Ivo Mojzer. Njegovo pesem Poljubi s Slovenske popevke 1976 smo skrili v rubriko Uganka, ko smo ga odkrili in mu voščili za 70. rojstni dan, pa se je odvrtela še Ti si rekla sonce.

Tretji jubilant je Adriano Celentano, ki bo v soboto (6. januarja) praznoval 80. rojstni dan - z vinilne plošče smo predvajali Preghero. Voščilo pa smo izrekli tudi Rafku Irgoliču, ki je konec leta, 29. decembra, praznoval 84. rojstni dan in si privoščili njegovo Čez zelena polja iz otroštva.

Vaši predlogi pa so bili: Mahalia Jackson – Holly Night, Fredie Quinn – Junge komm bald wieder , Nadškof Alojzij Uran – Gospod ti veš, Elvis Presley in Martina McBride - Blue Christmas, Minores – O bratje čujte, Pesem sužnjev iz Nabucca in Tereza Kesovija - Prijatelji stari.

Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...