Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vabljeni na kratek oddih in srečanje PRO na začetku avgusta

| 13.07.2018, 11:14

V zdraviliškem in počitniškem naselju Radencih smo se imeli januarja tako fletno (zbralo se nas je neverjetnih 450!!!), da smo rekli, da bi prijeten "vikend paket" ponovili tudi poleti in ga povezali s srečanjem PRO, ki bo v Ljutomeru 5. avgusta.

Kratek oddih v Radencih bo od 3. do 5. avgusta, pogodili pa smo se za dobro ceno: 94 € za dva polna penziona. Bi prišli sami? Doplačilo za enoposteljno sobo je 15 €/noč. Bi prišli, pa nimate prevoza? Če bo dovolj zanimanja, bomo poskrbeli tudi za avtobusni prevoz iz Ljubljane v Radence in v nedeljo iz Radencev v Ljutomer na srečanje PRO. Najprej pokličite Zdravilišče (02-512-22-00) in si rezervirajte sobo, potem pa še mesto na avtobusu.

Kratek oddih niso "mini počitnice", kjer se tradicionalno veliko dogaja, temveč kratek oddih, namenjen počitku, sproščanju, plavanju, sprehodom in uživanju v dobri hrani in kapljici.

O zdravilišču

Zdravilišče Radenci piše svoje začetke v sredini 19. stoletja, ko je dr. Kar Henn, rojen leta 1809 na Frankolovem, na izviru zajel radensko »kislo vodo«, ki je postala svetovna uspešnica med naravnimi mineralnimi vodami.

Po vsebnosti ogljikovega dioksida spada naravna radenska mineralna voda med najbogatejše mineralne vode v Evropi, slavne tri srčke v svojem znaku pa je dobila zato, ker so tako lažje ločili tri vrelce. V Zdravilišču Radenci o treh srčkih pravijo, da srčki simbolizirajo tri neločljivo povezane elemente: zdraviliško tradicijo, srčnost zaposlenih in zveste goste.

Hotel Radin
Hotel Radin © ARO

Pred več kot 150 leti, ko je radenska mineralna voda še bučala iz zemeljskih globin brez človekovega posredovanja, je ob izviru močno sikalo, bobnelo in žuborelo. Nenavadni zvoki, ki so prihajali od nekod globoko spodaj, so v domišljiji tedanjih prebivalcev Radencev burili domišljijo in sprožali nenavadne razlage. Med ljudmi so krožile kar tri legende. Ena pravi, da hrup ustvarjajo pridni škratje, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi. Spet druga govori, da je pod vrelcem velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke. Tretja pa meni, da se med bobnenjem zbirata grom in toča…

Dr. Karl Henn je bil v prvi vrsti balneolog, zato je na zdravilno moč mineralne vode radenske začel opozarjati zdravnike v strokovnem tisku, v javnih občilih pa je v oglasih predstavljal njene zdravilne učinke prebivalstvu. V prvem letu po zajetju je dr. Henn napolnil in prodal 37.000 steklenic, kmalu je sledil velik tržni uspeh, medalje na živilskih in kulinaričnih razstavah doma in v evropskih prestolnicah, nato pa še laskave podelitve naslovov dunajskega cesarskega dvornega dobavitelja in dobavitelja papeškemu dvoru v Rimu.

Še danes se naravna radenska mineralna voda uspešno kosa z najodličnejšimi evropskimi mineralnimi vodami, pri uporabi v kopelih pa je ena izmed najboljših. Prav spoznanje o tem, da bi bila z ogljikovo kislino nasičena slatina odlična za uporabo v zdravilnih kopeli, je dr. Henna vodilo k izgradnji zaprtega kopališča. Gradnjo je po njegovi smrti nadaljeval njegov sin in leta 1882 so v Zdravilišču Radenci odprli prvi zdraviliški objekt z 11 kopalnimi kabinami in 12 sobami za goste. Prvo leto so sprejeli 79 gostov, šest let kasneje pa že 200.

Recepcija
Recepcija © ARO

V obdobju, ko so bile steklene steklenice še redkost, so domačini vodo točili v lončene ročke ali pütre in jih nosili s seboj na polje, ker je voda v njih dolgo ostala hladna. Vlivali so jo na tlačeno zelje, da se je hitreje in bolje skisalo. Mineralno vodo so kuharice s pridom uporabljale pri peki peciva, saj so kmalu ugotovile, da je testo bolj rahlo. V preteklosti so bili vsi izviri vode na tem območju urejeni tako, da so bili obdelani s kvadratnimi kadmi iz kamna ali hrastovega lesa. Voda se je iz kadi zajemala, šele kasneje so jih uredili tako, da voda priteka iz cevi.

V Zdravilišču Radenci je na enem mestu skoncentrirana celotna zdravstvena ponudba, od preventive do diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Bogata zdraviliška dejavnost je zasnovana na kar štirih naravnih zdravilnih faktorjih: poleg naravne radenske mineralne vode so to še zdravilna termomineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na leto. Kopeli v naravni radenski mineralni vodi so znane po vsem svetu prav zaradi bogastva mehurčkov ogljikovega dioksida, ki še povečuje ugodne vplive na organizem zlasti pri srčnih boleznih in boleznih ožilja, obenem pa človeku prinaša sprostitev in ugodje.

 

Mineralna voda iz Radencev se po vsebnosti ogljikovega dioksida uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. Kopanje v naravni mineralni vodi s temperaturo od 30 do 33 °C človeka okrepi, organizem se učinkovito osvobodi »odpadnih« snovi, telo se hitreje obnavlja, poveča pa se tudi njegova odpornost.

Indikacije:

  • bolezni srca in ožilja (stanja po akutnem srčnem infarktu, po operacijah srca in ožilja, pri - kroničnih srčnih obolenjih, rekonvalescenci in vnetjih srčne mišice),
  • revmatska obolenja,
  • bolezni presnove (sladkorna bolezen z boleznimi živčevja in ožilja, motnje zaradi sečne kisline, prevelika telesna teža),
  • motnje gibalnega sistema,
  • stanja po poškodbah,
  • lajšanje telesne in duševne izčrpanosti.

V Zdravilišču Radenci so mnogi prepoznali kraj, kjer dobijo vrhunske zdravstvene storitve, udobno namestitev in odlične kongresne pogoje. Hotel Radin**** pogosto izberejo gostje, ki imajo radi oddih v umirjenem okolju, saj vedo, da bodo tukaj deležni prijetnega bivanja. V Hotelu Izvir**** se odlično počutijo seniorji in družine, pa tudi dedki in babice, ki se na oddih podajo z vnučki.

V Radencih se človek nikoli ne naveliča vodnih užitkov v desetih zunanjih in notranjih bazenih s skupno površino 1460 m2. Poskrbljeno je za vse: za tiste, ki si želijo nabirati plavalno kondicijo, za umirjene plavalce, pa tudi za najmlajše, ki jih bo izven bazenov zabavala veverička Muki s svojo animacijsko ekipo.

V Zdravilišču Radenci je obilo možnosti za aktivna doživetja: plavanje, tenis na bližnjem igrišču kolesarski izleti z novo kolesarsko pustolovščino z iskanjem skritega zaklada. Vse pustolovce po srcu čaka na hotelski recepciji zemljevid, s katerim bodo lahko po zdravilišču, v Radencih in vse do sosednje Avstrije iskali zaklad. Kolesa si lahko izposodijo tudi v Zdravilišču Radenci, za tiste s slabšo pripravljenostjo priporočajo električno kolo.

Zdravilišče Radenci sodi pod blagovno znamko Sava Hotels & Resorts podjetja Sava Turizem d.d.

Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...