Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:32

Frančišek in Erdogan: Katere teme bodo v ospredju?

Papež Frančišek
Foto © RV/Reuters

Papež Frančišek bo jutri sprejel turškega predsednika Erdogana. To bo njuno prvo srečanje v Vatikanu. Glavna tema pogovorov naj bi bilo vprašanje statusa Jeruzalema. O tem sta konec decembra govorila že po telefonu. Oba sta kritična do Trumpovega priznanja Jeruzalema za izraelsko prestolnico in se zavzemata za status quo tega mesta. Na jutrišnjem srečanju bosta najverjetneje govorila še o konfliktu v Siriji in Iraku.

Spletni portal Crux izpostavlja nekaj pomembnejših točk tokratnega srečanja med papežem in Erdoganom. Prva je vsekakor vprašanje Jeruzalema. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je dejal, da veleposlaništva še ne bodo prestavili to leto, najverjetneje tudi še naslednjega ne. Erdogan in Frančišek tako upata, da imata še vedno čas za posredovanje.

Druga točka obiska bodo vatikansko-turški odnosi. Papež Frančišek in Erdogan sta se ob apostolskem obisku leta 2014 srečala v Ankari, leto zatem pa je prišlo do ohladitve odnosov, ko je papež med bogoslužjem v Vatikanu pokol Armencev med leti 1915 in 1917 označil kot genocid. Enako je ponovil med svojim obiskom leta 2016 v Armeniji. Položaj se je pozneje umiril, turški veleposlanik pa se je po 10 mesecih vrnil v Vatikan.

Tretja pomembna točka je dialog z islamom in položaj drugih ver v Turčiji. Na primer – znano pravoslavno semenišče Halki v Carigradu je zaradi odloka turške vlade zaprto že od leta 1971 kljub desetletjem prošenj patriarha in drugih njegovih mednarodnih zaveznikov za vnovično odprtje. Tudi pri Siriji in Iraku bosta sogovornika na nasprotnih bregovih. Erdogan je v prvi vrsti zainteresiran za zaščito sunitskih muslimanov v obeh državah, če le ti suniti niso Kurdi, ki bi si radi odrezali dele turškega ozemlja. Papež Frančišek in Vatikan pa si na drugi strani prizadevata ohraniti dobre odnose s šiitskim islamom in Kurdi, saj slednji obvladujejo dele Iraka, ki jih ima krščansko prebivalstvo za svoje domove, na primer planoto Ninive.

Nasploh se je po 11. septembru 2001 vatikanski dialog z drugimi verami preusmeril z judovske vere na gradnjo mostov z islamom, saj ima to velike posledice za globalni mir in varnost.


Ne spreglejte: