Alen SalihovićAlen Salihović
Emmanuel Macron (foto: FB)
Emmanuel Macron | (foto: FB)

Nemški in francoski poslanci ob obletnici elizejske pogodbe za poglobitev sodelovanja

| 22.01.2018, 15:41 Andrej Šinko

Nemški in francoski poslanci so v Berlinu obeležili 55. obletnico podpisa elizejske pogodbe, ki je postavila temelje prijateljstva in sodelovanja med državama. Ob tem so pozvali k tesnejšemu sodelovanju, nemški poslanci pa so tudi sprejeli resolucijo za novo elizejsko pogodbo.

»Francija in Nemčija nista več le par. Mi smo družina,« je v nagovoru v bundestagu poudaril predsednik spodnjega doma francoskega parlamenta Francois de Rugy. Ob tem je opozoril, da vse evropske države ogrožata populizem in nacionalizem.

Predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble je poudaril, da je pogodba iz leta 1963 odnose med državama spremenila na bolje, vendar pa je za odziv na spremembe v svetu potrebna nova spodbuda. »Čutim, da se od nas veliko pričakuje, tudi s strani naših sosed,« je še dejal Schäuble.

De Rugy pa je poudaril vlogo obeh držav kot »dvojnega motorja EU«. »Čeprav je Evropa več kot le francosko-nemško sodelovanje, je krepitev sodelovanja med našima državama pogoj za močnejšo Evropo,« je dejal.

Nemški poslanci so z veliko večino sprejeli resolucijo za novo elizejsko pogodbo. O enaki resoluciji naj bi pozno popoldne glasoval tudi parlament v Parizu, kjer se bo zasedanja udeležila tudi delegacija bundestaga s Schäublejem na čelu.

Elizejsko pogodbo sta leta 1963 podpisala takratni nemški kancler Konrad Adenauer in francoski predsednik Charles de Gaulle. 18 let po koncu druge svetovne vojne je pogodba postavila temelje sprave med državama in pomenila začetek nemško-francoskega prijateljstva. Brez nemško-francoske sprave tudi ne bi bilo Evropske unije, kakršno poznamo danes.

A po 55 letih odnosi med državama po oceni Berlina in Pariza potrebujejo novo spodbudo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zato v svojem govoru o prihodnosti EU predlagal novo elizejsko pogodbo. Prvotno si je prizadeval, da bi jo podpisali že ob 55. obletnici prvotne, a ker Nemčija po parlamentarnih volitvah septembra lani še nima nove vlade, to ni mogoče.

Od tesnejšega partnerstva z Nemčijo si Macron obeta predvsem podporo Berlina pri svojih reformnih načrtih za EU. Reforma unije je tudi prioriteta predvidene velike nemške koalicije med krščanskimi demokrati in socialnimi demokrati. Slednji so naklonjeni Macronovim načrtom za Evropo, a v krščanski uniji nemške kanclerke Angele Merkel niso navdušeni nad Macronovimi pozivi k oblikovanju skupnega proračuna območja evra in vzpostavitvi evropskega finančnega ministra.

Kako naj bi bila videti nova elizejska pogodba, še ni jasno. Znano je le, da naj bi temeljila na pogodbi o prijateljstvu iz leta 1963 in partnerstvu med Nemčijo in Francijo dala novo dinamiko. Šlo naj bi tako za dvostransko sodelovanje kot pobudo za krepitev Evropske unije in izboljšanje njenega delovanja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...