Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:19

Papež: Univerze naj bodo kraji dialoga in srečanja

Papež nagovarja študente in profesorje
Foto © Vatican news

Papež je včeraj v Čilu nagovoril tudi študente in predstavnike akademskega sveta. Poudaril je, da bi univerze morale biti laboratoriji dialoga in srečanja. Po njegovih besedah bosta inteligenca in akademska odličnost, usklajeni z vero, pravičnostjo in ljubeznijo pridobili preroško moč, še posebej za vse ljudi, prepuščene samim sebi zaradi kulture, ki zavrže vse, ki jih ne potrebuje več.

V času velikih sprememb je po papeževih besedah potreben poglobljen razmislek, ki pa naj ne bo naiven ali utopičen. To seveda nikakor ne pomeni ustaviti razvoj znanja, ampak omogočiti, da bodo univerze postali prednostni kraji, kjer bodo lahko študenti izvajali načela dialoga, ki vzgaja za srečanje.

Na katoliški univerzi je papež znova izrazil zaskrbljenost zaradi družbe, iz katere izginjajo vsi trdni temelji. Ob tem je zatrdil, da bi morali na novo odkriti globok pomen skupnosti in preseči posamezne interese, ki vodijo v konflikte in nasilje.

Tristo študentom in profesorjem, ki so njegov govor večkrat prekinili z močnim ploskanjem, je papež dejal, da so univerze poklicane biti v služenju narodnega sožitja, laboratoriji za prihodnost dežele. Povabil jih je, naj namesto sporov iščejo vedno nove prostore dialoga; namesto razdeljenosti, kraje srečanja. V tem smislu naj bi prisluhnili tudi ljudski intuiciji, s čimer je mislil na kulturno bogastvo staroselskih skupnosti.

Znanje pa mora biti po besedah svetega očeta vedno v služenju življenju in se vedno soočati z njim, da bi sploh lahko napredovalo.


Ne spreglejte: