Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Predsednik Trump v prvem letu na čelu ZDA poskrbel za številna presenečenja

Svet | 17.01.2018, 18:05 Andrej Šinko

V teh dneh bo minilo leto od prisege ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Začetek njegovega mandata je posebej zaznamovala davčna reforma, priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, ameriški odstop od pariškega podnebnega sporazuma in poslabšanje odnosov ZDA s Severno Korejo, Rusijo in Iranom.

Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da je ameriški predsednik Trump skozi kongres spravil prvo pomembnejšo davčno reformo v zadnjih več deset letih. Poleg tega, da ta precej zmanjšuje davek na dobiček podjetij pa pomembno znižuje tudi dohodninske stopnje. Po nekaterih ocenah naj bi »povprečna ameriška družina v davkih privarčevala 1200 oziroma 1400 dolarjev«. Sodelavec Inštituta za politični menedžment Klemen Balanč je ob tem kritičen predvsem do davčnega popuščanja podjetjem.

V zvezi s pariškim podnebnim sporazumom pa pravi, da je veliko presenečenje, da so se ZDA tako hitro umaknile. V ozadju sicer vidi interese industrijskih onesnaževalcev. »Trump je napovedal deregulacijo premogovništva v ZDA, se pravi ponovno uporabo premoga. Hkrati je napovedal ponovno dovoljenje črpanja nafte, tako ob vzhodi kot ob zahodni ameriški obali, kar ni presenetljivo glede na ljudi, ki jih ima v kabinetu,« pravi Balanč.

V zvezi z uresničevanjem obljub glede ustavitve pritoka migracij čaka Trumpa težka naloga, vendar pa mu je pri tem v prid podpora prebivalcev. »Ljudje nočejo emigrantov ne glede na ne vem kakšne fraze ali floskule,« pravi Ferfila.

Prvo leto Trumpovega mandata so zaznamovali tudi odnosi med ZDA in Severno Korejo. Balanč ne verjame, da bi realno sploh lahko prišlo do jedrskega spopada. »Kim Jong Unu jedrsko orožje pomeni nekakšno zavarovalno polico, da se mu ne zgodi Gadafi. Na nek način se severnokorejski režim tako počuti varnega.« Trump pa po njegovih besedah zaostrene odnose izkorišča za preusmerjanje pozornosti. Ferfila pravi, da bi ob pritisku Kitajske Severna Koreja morda bila pripravljena na jedrsko razorožitev, če bi se na primer ZDA umaknile iz Južne Koreje, kar pa je malo verjetno.

Ob izvolitvi Trumpa se je pričakovalo tudi izboljšanje odnosov z Rusijo, kar se ni zgodilo. Ferfila to pripisuje velikemu vplivu starih ameriških generalov. Balanč pa ob tem opozarja na nevarnost širitvenih teženj Rusije.

Začetek Trumpovega mandata je zaznamovala tudi napoved odstopa od dogovora o omejevanju iranskega jedrskega programa. »Ta sporazum, ki je Iranu preprečil nadaljnji razvoj jedrskega orožja, je verjetno najboljša stvar, ki se jo je lahko dogovorilo,« pravi Ferfila in dodaja, da bi Trump od njega najverjetneje že odstopil, ampak nanj pritiskajo drugi partnerji v dogovoru. Balanč pa opozarja, da odstop od dogovora predstavlja resno varnostno grožnjo regiji.

V zvezi s priznanjem Jeruzalema za prestolnico Izraela pa Ferfila pravi, da je zelo verjetno posledica vpliva močnega judovskega lobija, sprejeta odločitev pa da ni najboljši korak k miru med Izraelci in Palestinci.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...