Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:39

Prvi mož Združenih narodov: Enotno in pogumno odgovarjajmo na nove nevarnosti

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres
Foto © UN

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je prepričan, da bi se morale države na poglabljajoče krize in nove nevarnosti odzivati bolj enotno in tudi bolj pogumno. Ob predstavitvi prednostnih nalog drugega leta svojega mandata na čelu omenjene organizacije je poudaril še, da lahko prav vsakdo stori nekaj za varen svet.

Tako kot že nekajkrat poprej je Guterres znova opozoril, da je šel svet v nasprotno smer od tega, k čemur je pozval, ko je stopil na čelo Združenih narodov. "Spopadi so se poglobili in pojavile so se nove nevarnosti. Napetosti v zvezi z jedrskim orožjem so najvišje po hladni vojni. Podnebne spremembe gredo naprej hitreje kot človeštvo. Naraščajo neenakosti. Priča smo grozljivim kršitvam človekovih pravic. Naraščajo tudi nacionalizem, rasizem in ksenofobija."

Tudi zato njegove letošnje prioritete ostajajo podobne lanskim. Na čelo izzivov, s katerimi se bo ukvarjal, je postavil podnebne spremembe, svetovna krizna žarišča, migracije, regionalne spore, opolnomočenje žensk, Bližnji vzhod, evropske spore, terorizem in Mjanmar oziroma nekdanjo Burmo. Po njegovem je treba tudi utrditi mirovne operacije ter preseči lažno nasprotje med človekovimi pravicami in suverenostjo držav, prav tako želi nadaljevati reforme organizacije, ki jo vodi.

"Potrebujemo več enotnosti in poguma za soočanje z najnujnejšimi potrebami tega časa, za pomiritev strahov ljudi, ki jim služimo, ter za to, da svet usmerimo proti boljši prihodnosti," je dodal Guterres.


Ne spreglejte: