Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:43

Venezuelski škofje: Vladi je spodletelo - potrebujemo nove volitve

Karitas Venezuela pomaga prizadetim
Foto © Slovenska Karitas

Venezuelski škofje so včeraj po končanem plenarnem zasedanju ostro obsodili vladno politiko, ki je državo povedla v doslej najhujšo krizo v zgodovini. Primanjkuje najnujnejših dobrin, vse več je revščine, beračenja, brezposelnosti in korupcije. Ljudje so izgubili upanje, zato množično bežijo iz države. Škofje pozivajo k novim volitvam ob prisotnosti mednarodnih opazovalcev.

Venezuelska ustavodajna skupščina je neustavna in nezakonita, so znova poudarili škofje in dodali, da se država ne bo rešila iz sedanjih težav, dokler ljudstvo ne bo v polnosti dobilo nazaj oblasti. Če bo vlada preprečila demokratične volitve, po njihovem mnenju ostajata samo dve možnosti: popolna izguba svobode ali pa ljudski upor proti diktatorju.

Škofje ob tem Venezuelce pozivajo, naj se ne sprijaznijo s stanjem, in jih spodbujajo, naj udejanjijo geslo obiska Janeza Pavla II. iz leta 1996: »Zbudi se in se odzovi, sedaj je pravi trenutek«.

Vlado pozivajo, naj dovoli humanitarno pomoč, saj je bila podhranjenost že znanstveno dokazana, ljudje zaradi lakote umirajo. Obsodili so tudi nečloveško ravnanje s političnimi zaporniki, ki jim oblasti ne dovolijo obiskov.


Ne spreglejte: