Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropska unija pri pripravi prihodnjega proračuna pred številnimi izzivi

Svet | 14.01.2018, 10:30

Evropska komisija bo spomladi objavila sveženj predlogov za finančni okvir Evropske unije po letu 2020. O usmeritvah za njihovo pripravo je razpravljala v preteklem tednu, začela je tudi javno posvetovanje o prednostnih nalogah, na katere naj bi bil osredotočen proračun v prihodnjem sedemletnem obdobju. Bruselj ga želi po brexitu nekoliko povečati. Zdaj znaša približno odstotek bruto domačega proizvoda povezave, a prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker poudarja, da uresničevanje politik terja več.

Proračun Evropske unije stane njenega davkoplačevalca eno kavo na dan, tako Juncker, a vredna je več kot to. Po novih načrtih naj bi znašal od odstotka in desetinko do odstotka in skoraj dve desetinki bruto domačega proizvoda povezave. Pristojni evropski komisar Günther Oettinger vidi dva problema: prihodkovno vrzel zaradi odhoda Velike Britanije in odhodkovno vrzel zaradi novih prednostnih vprašanj, kot so migracije, varnost in podnebne spremembe. "Evropska unija mora v prihodnjem desetletju ostati brez dolga. To pomeni, da mora biti vsak porabljen evro povrnjen v istem znesku," je jasen Oettinger. Po njegovih besedah bosta sredstva ohranila ali še povečala le Erasmus + ter program za raziskave in inovacije Obzorje, vsi ostali programi bodo utrpeli določene zmerne reze, a še posebej kohezija ter kmetijstvo in razvoj podeželja.

"Če smo pošteni, kar ne velja le za Slovenijo, ampak tudi za številne ostale države, predvsem iz vzhodne regije, so to tako rekoč edina razvojna in investicijska sredstva, ki jih imajo lokalne skupnosti na voljo," priznava naš nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar. Da obstaja strah pred zmanjšanjem teh sredstev, trdi župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. "Vsi, ki imamo neposredno korist od kohezijske politike, smo zelo zainteresirani zanjo, jo propagiramo in argumentiramo kot pomembno komponento prihodnosti Evropske unije, a kompromis bo nekje vmes. Vsekakor se moramo zavedati, da se bo Evropska unija spremenila."

O novem večletnem finančnem okviru Evropske unije bodo konec februarja razpravljali voditelji članic na neformalnem zasedanju v Bruslju. Želja je, da bi bil dogovor dosežen še pred volitvami leta 2019.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...