Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:06

Nevladna organizacija ugotavlja visoko raven preganjanja kristjanov po svetu

Preganjani kristjani
Foto © CTV

Preganjanje kristjanov po svetu ne pojenja, lani mu je bilo izpostavljenih približno 200 milijonov ljudi v 50 državah, v poročilu ocenjuje nevladna krščanska organizacija Open Doors. Najhuje je bilo tako kot leto poprej v Severni Koreji.

Organizacija kot glavni razlog preganjanja kristjanov navaja islamistična in nacionalistična gibanja, ki so v vzponu v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu. V državah, kjer naj bi bilo preganjanje najhujše, pa živi prek 600 milijonov ljudi.

Pri poročilu gre za letno razvrstitev 50 držav, v katerih kristjani še posebej trpijo. Na prvem mestu je Severna Koreja, kjer glede na poročilo približno 70.000 kristjanov živi v kazenskih taboriščih, kjer opravljajo prisilno delo. Afganistan je bil lani na tretjem, letos pa na drugem mestu, sledijo pa mu Somalija, Sudan in Pakistan.

V Vietnamu, Laosu in na Kitajskem naj bi življenje kristjanov vedno bolj oteževal nacionalizem na podlagi komunizma, medtem ko sta v drugih delih Azije, denimo v Indiji, za preganjanje odgovorna z nacionalizmom zaznamovana budizem in hinduizem.

Organizacija Open Doors po lastnih navedbah sledi širokemu razumevanju pojma preganjanje, ki tako zajema različne oblike diskriminacije in pritiskov - v zasebnem, družbenem in cerkvenem življenju ter nasilje nad ljudmi, posestjo in premoženjem kristjanov.

Glede na poročilo je 215 milijonov kristjanov trpelo »hudo preganjanje«. Potem ko so za leto 2016 našteli 1207 umorov zaradi krščanske vere, so jih lani zabeležili 3066, od tega 2000 v Nigeriji. Našteli so tudi prek 87.000 primerov drugega nasilja. Je pa medtem upadlo število napadov na cerkve - z nekaj več kot 1300 na nekaj manj kot 800.


Ne spreglejte: