Ljubljana, ponedeljek, 22. januar 2018, 07:31

P. Herrera: Čilenski narod je poln ran

Tiskovni predstavnik pripravljalnega odbora za pepežev obisk Čila p. Felipe Herrera je za postal Vatican News povedal, da v državi vlada velika družbena nepravičnost, brez pravičnosti pa tudi mir ni mogoč.


Evropska unija pri pripravi prihodnjega proračuna pred številnimi izzivi

Evropska komisija bo spomladi objavila sveženj predlogov za finančni okvir Evropske unije po letu 2020. O usmeritvah za njihovo pripravo je razpravljala v preteklem tednu, začela je tudi javno posvetovanje o prednostnih nalogah, na katere naj bi bil osredotočen proračun v prihodnjem sedemletnem obdobju. Bruselj ga želi po brexitu nekoliko povečati. Zdaj znaša približno odstotek bruto domačega proizvoda povezave, a prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker poudarja, da uresničevanje politik terja več.


Papež v Čilu in Peruju tudi s staroselci

Papež Frančišek se bo med enotedenskim obiskom v Čilu in Peruju, ki bo potekal od 15. do 21. januarja, srečal tudi s tamkajšnjimi staroselci. Prosil je, da bi v Temucu na jugu Čila lahko govoril s predstavniki območja Aravkanije, s staroselci pa naj bi se srečal tudi v Puerto Maldonadu v perujski Amazoniji.


Enotni evropski trg je star četrt stoletja, pred njim novi izzivi

Enotni evropski trg je z novim letom dopolnil četrt stoletja. V tem času se je razširil z 12 na 28 članic Evropske unije, v njem so še Norveška, Islandija, Lichtenstein in Švica. Gospodarstvu in potrošnikom nudi precej koristi, ki so na prvi pogled morda premalo opazne, zato se marsikdo ne zaveda dovolj njegovega pomena.


Merklova: V Evropi potrebujemo svež začetek

Po skoraj štirih mesecih od nemških parlamentarnih volitev, na katerih je znova zmagala kanclerka Angela Merkel, je končno prišlo do premika pri sestavljanju koalicije. Predsedniki unije CDU/CSU ter SPD so po več kot 24 urah uvodnih sestankov v Berlinu pristali na začetek uradnih pogajanj o sestavi vlade. Z dogovorom se strinjajo tudi posamezne pogajalske skupine, a končno odločitev naj bi SPD sporočila na kongresu naslednji teden.


Kovač o pogovorih med Korejama: Ne smemo biti naivni

Potem ko so visoki predstavniki obeh Korej v tem tednu le sedli za skupno mizo, so se zvrstili številni odzivi. Mednarodna skupnost je pozdravila otoplitev odnosov na polotoku jutranje tišine in prve uradne pogovore med državama označila kot pomemben korak naprej. Da je vseeno treba ostati previden, je v pogovoru za naš radio ocenil raziskovalec na Univerzi v Cincinnatiju v ZDA Igor Kovač.


Na Poljskem parlament zavrnil predlog za omilitev zakonodaje o splavu

Na Poljskem so poslanci začeli novo razpravo o zakonodaji, ki ureja umetno prekinitev nosečnosti. Zdajšnja, ki velja od leta 1993, dovoljuje splav v primerih posilstva ali incesta, nepravilnega razvoja ali neozdravljive bolezni zarodka in ob ogroženosti življenja nosečnice. Parlament v Varšavi je že zavrnil omilitev zakonodaje, več možnosti za sprejetje ima predlog, ki bi jo zaostril. Če mu bodo poslanci prižgali zeleno luč, bo splav dovoljen le v primeru ogroženosti življenje nosečnice.


Dodaten vhod v Vatikanske muzeje

Vatikanski muzeji načrtujejo dodaten vhod za obiskovalce, s čimer bi izboljšali dostop vanje in zlasti bolje organizirali obisk Sikstinske kapele.


Cirkus solidarnosti za reveže svetega očeta

Papež Frančišek na nocojšnjo predstavo Cirkusa Medrano v Rimu vabi revne, brezdomce, begunce, skupino zapornikov, posameznike in družine, ki so najbolj potrebne pomoči. Dogodek so poimenovali »Cirkus solidarnosti« za reveže svetega očeta, v cirkuškem šotoru pa je prostor za 2100 ljudi.


Nevladna organizacija ugotavlja visoko raven preganjanja kristjanov po svetu

Preganjanje kristjanov po svetu ne pojenja, lani mu je bilo izpostavljenih približno 200 milijonov ljudi v 50 državah, v poročilu ocenjuje nevladna krščanska organizacija Open Doors. Najhuje je bilo tako kot leto poprej v Severni Koreji.


Novejše novice | Starejše novice