Ljubljana, četrtek, 26. april 2018, 08:03

Božično drevo iz Furlanije – Julijske krajine

Vatikan je že objavil, da bo letošnje božično drevo, ki bo krasilo trg sv. Petra v Vatikanu, prišlo iz Furlanije - Julijske krajine. Smreko bo darovala italijanska pokrajina Pordenone, ki praznuje 50. obletnico svoje ustanovitve.


Alfiejev oče pri papežu

Papež Frančišek je zjutraj v Domu sv. Marte sprejel Thomasa Evansa, očeta malega Alfieja. Svetemu očetu je izrazil zaskrbljenost, da Velika Britanija poskuša uzakoniti evtanazijo in da se mnogi otroci soočajo s podobno situacijo kot njegov sin. Papež bi tako s pomočjo Alfieju posredno pomagal tudi drugim otrokom, posebej težko bolnim. Frančišek pa mu je rekel, da ga občuduje, s kakšnim pogumom in pri komaj 21-letih brani življenje svojega sina. Ob sklepu splošne avdience pa je znova odločno poudaril, da je Bog edini gospodar življenja in sicer od začetka do naravnega konca.


Preiskovalci naj bi prizorišče domnevnega kemičnega napada v Siriji obiskali jutri

Zadnje dogajanje v Siriji še ni prineslo konkretnih odgovorov, kako naprej. Skupina mednarodnih preiskovalcev bo šele jutri lahko obiskala Dumo, ki naj bi bila pred desetimi dnevi tarča napada z bojnim strupom. Na izrednem zasedanju Organizacije za prepoved kemičnega orožja je ZDA opozorila, da bi Rusija utegnila poseči v dokaze, kar je zanikal njen zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je znano, so ZDA, Francija in Velika Britanija prav zaradi incidenta v Dumi konec tedna raketirale cilje v Siriji, s čimer so želele opozoriti režim Bašarja Al Asada, da tega ne bodo tolerirale. Odzivi na dogajanje se še kar vrstijo.


Kristjani v Pakistanu po zadnjih napadih od oblasti zahtevajo ustrezno ukrepanje

Manjšinsko krščansko skupnost v Pakistanu je prizadel nov napad. Potem ko so bili v krvavem incidentu na velikonočni ponedeljek v Quetti blizu meje z Afganistanom ubiti štirje člani katoliške družine, je slaba dva tedna pozneje prišlo do streljanja pred cerkvijo v eni od tamkajšnjih krščanskih sosesk. Umrla sta moška - katoličan in protestant. Še osem ljudi je ranjenih.


Alfie: Znova NE premestitvi v Italijo

Britansko prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo staršev 23-mesečnega Alfieja Evansa, da bi ga iz bolnišnice v Liverpoolu prepeljala v vatikansko pediatrično bolnišnico Bambino Gesu. Sodniki menijo, da je Alfija, ki trpi za neznano neurodegenerativno boleznijo, nesmiselno ohranjati pri življenju. Starša se bosta sedaj obrnila neposredno na vrhovno sodišče, ki je sicer enkrat že dalo negativno mnenje. Zadnja možnost je Evropsko sodišče za človekove pravice.


V Siriji iščejo dokaze o kemičnem napadu, povezava za politično rešitev

Sirija ostaja v središču pozornosti svetovne javnosti. Organizacija za prepoved kemičnega orožja v Haagu za zaprtimi vrati gosti krizne pogovore o domnevnem kemičnem napadu v nemirni državi. Do njega naj bi prišlo v Dumi slab teden po veliki noči, umrlo naj bi 40 ljudi. Dogodek želi na terenu preiskati posebna ekipa strokovnjakov, a naj bi se soočala s težavami. Da se v njeno delo ne bo vmešavala, je sporočila Rusija. Znova je tudi obsodila ZDA, Francijo in Veliko Britanijo, ki so konec tedna raketirale cilje v Siriji, saj odgovornost za domnevni kemični napad v Dumi pripisujejo režimu Bašarja Al Asada. Pogajanja o novi resoluciji za državo, ki se nikakor ne izvije iz vojne, naj bi medtem začel Varnostni svet Združenih narodov. Tamkajšnje razmere so bile tudi na dnevnem redu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije.


Predsedniške volitve v Črni Gori Đukanoviću

Črna Gora ima novega predsednika. Filipa Vujanovića je na tem mestu nasledil Milo Đukanović. 56-letnik, ki že skoraj tri desetletja zaseda vplivne funkcije v državi, je na včerajšnjih volitvah prejel slabih 54 odstotkov glasov, njegovega najbližjega zasledovalca Mladena Bójanića je podprlo dobrih 33 odstotkov ljudi. Volilna udeležba je bila 64-odstotna.


Alfieja želeli premestiti, policija blokirala izhode

Sodišče v Angliji danes znova obravnava primer 23-mesečnega Alfieja Evansa, ki ga zdravniki želijo odklopiti z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju. Odločitev sodnikov bo znana ob 15.30. Medtem pred bolnišnico v Liverpoolu poteka shod v podporo Alfieju.


Veljić: Migranti v Srbiji obupani in napadalni

Karitas Beogradske nadbiskupije, katere predsednik je beograjski nadškof Stanislav Hočevar, deluje v 10 od 18 migrantskih centrov v Srbiji. Prvotno pomoč v obliki hrane, obleke in higienskih pripomočkov je morala spremeniti v dodatno psihološko in socialno podporo, je v pogovoru za naš radio povedal generalni tajnik Miloje Veljić.


Varnostni svet ZN razpravljal o napadu na položaje v Siriji

Na sedežu Združenih narodov je na zahtevo Rusije potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Zahtevala je tudi obsodbo napada, a Varnostni svet resolucije o tem ni podprl.


Novejše novice | Starejše novice