Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Enotni evropski trg je star četrt stoletja, pred njim novi izzivi

Svet | 13.01.2018, 08:30

Enotni evropski trg je z novim letom dopolnil četrt stoletja. V tem času se je razširil z 12 na 28 članic Evropske unije, v njem so še Norveška, Islandija, Lichtenstein in Švica. Gospodarstvu in potrošnikom nudi precej koristi, ki so na prvi pogled morda premalo opazne, zato se marsikdo ne zaveda dovolj njegovega pomena.

Enotni evropski trg krasijo štiri temeljne svoboščine. "Od severnega sija pa vse do sredozemskega sonca uživamo prost pretok ljudi, blaga, storitev in kapitala. Smo največji integrirani trg na svetu," je za televizijo Evropskega parlamenta poudarila poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Anna Maria Corazza Bildt.

Enotni evropski trg kljub negotovostim in izzivom predstavlja enkratno privlačnost stare celine. Spodbuja namreč gospodarsko konkurenco in odpravlja več sto pravnih in birokratskih nacionalnih ovir. Razlogi, zakaj se mu je v četrt stoletja pridružilo več kot ducat držav, so očitni. Prost pretok blaga letno ustvari 25 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar spodbuja ustvarjanje delovnih mest in naložbe. Za čezmejne transakcije ni treba plačevati pristojbin in tudi bančna nakazila niso več obremenjena s pribitki. Odprava preprek za dostop do digitalnih izdelkov in storitev, kot je odprava neupravičenega geografskega blokiranja, bi lahko prispevala še dodatnih 415 milijard evrov na leto. "Tudi prost pretok podatkov kot del ostalih svoboščin bo ustvaril ogromno koristi za naše državljane. Prav digitalno podjetništvo bo rešilo vrsto naših težav, če mu bomo prost pretok omogočili, dopustili in olajšali," je prepričana Bildtova.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.