Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:42

Papež v Čilu in Peruju tudi s staroselci

Staroselec
Foto © Druzina.si

Papež Frančišek se bo med enotedenskim obiskom v Čilu in Peruju, ki bo potekal od 15. do 21. januarja, srečal tudi s tamkajšnjimi staroselci. Prosil je, da bi v Temucu na jugu Čila lahko govoril s predstavniki območja Aravkanije, s staroselci pa naj bi se srečal tudi v Puerto Maldonadu v perujski Amazoniji.

Tiskovni predstavnik čilenskih prirediteljev papeževega obiska je za agencijo Fides povedal, da si Frančišek želi krajevno stvarnost spoznati pri samem izviru. Aravkanija v Čilu je osrednje ozemlje ljudstva Mapuče, ki šteje približno 1,7 milijona ljudi. Staroselski narod, ki živi v Čilu in Argentini, se še danes bori za priznanje svoje kulturne istovetnosti in prvotnega lastništva ozemlja. V preteklih letih je vedno znova prihajalo do nasilnih sporov za poljedelsko in gospodarsko izkoriščanje njihovega območja.

Podoben je položaj v Peruju, kjer so delno izolirana staroselska ljudstva na območju Amazonke ogrožena zaradi izkoriščanja naravnih zakladov in pridobivanja žlahtnih lesnih vrst. Po navedbah agencije Fides naj bi devet predstavnikov amazonskih ljudstev s papežem govorilo med zasebnim obedom.

Predvideno je tudi srečanje s 3.500 predstavniki staroselskih ljudstev v športni palači. Srečanje bo že v luči mednarodne škofovske sinode za Amazonijo, ki jo je Frančišek sklical za leto 2019, še poroča Družina.

Obisk Peruja in Čila bo šesto potovanje papeža Frančiška v Latinsko Ameriko. Leta 2013 je ob svetovnem dnevu mladih v Riu obiskal Brazilijo, leta 2015 Ekvador, Bolivijo in Paragvaj ter Kubo, leta 2016 so ga sprejeli v Mehiki, septembra 2017 pa v Kolumbiji. Njegova domovina Argentina še vedno čaka na obisk svetega očeta.


Ne spreglejte: