Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 04:13

Papež Frančišek: Za srečanje z Jezusom se moramo potruditi

Papež Frančišek
Foto © RV/AFP

V baziliki sv. Petra v Vatikanu je papež Frančišek danes dopoldne vodil slovesno evharistično bogoslužje. Ob zastopanost različnih ras in jezikov v njegovem najožjem spremstvu ga je prevevalo močno mednarodno vzdušje. Tako v homiliji kot pozneje v opoldanskem nagovoru se je sveti oče zaustavil ob liku modrih, ki so se brez pomislekov napotili in vztrajno iskali napovedanega Odrešenika. S tem svojim zadržanjem mnogo povedo tudi nam danes.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru spomnil na evangeljski odlomek praznika Gospodovega razglašenja in opozoril na tri zadržanja, ki jih ljudje zavzemamo do Kristusa. Ta so lahko: skrbno iskanje, ravnodušnost ali celo strah. Modri so ga skrbno iskali, medtem ko so se veliki duhovniki in pismouki, kljub poznavanju Svetega pisma, zavili v ravnodušnost. Za Heroda pa vemo, da se ga je zelo zbal.

V nadaljevanju je sveti oče nakazal, kako naj naše ravnanje. Dejal je: »Poklicani smo slediti zgledu Modrih; biti torej skrbni v raziskovanju, pripravljeni potruditi se za srečanje z Jezusom v svojem življenju. Iskati ga, da bi ga počastili, da bi ga priznali za svojega Gospoda, Njega ki kaže pravo pot, po kateri naj hodimo. Če imamo to zadržanje, nas Jezus dejansko odreši in mi zmoremo živeti lepo življenje, lahko rastemo v veri, upanju in ljubezni do Boga in do svojih bratov in sester.«

Prvi del opoldanskega nagovora je sveti oče sklenil z željo, naj nas s svojo priprošnjo podpira Božja Mati Marija, ki je Zvezda vodnica človeštvu na romanju skozi čas, da bi vsak človek z njeno materinsko pomočjo mogel priti do Kristusa, ki je Luč resnice in bi svet lahko napredoval na poti pravičnosti in miru.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek spomnil, da nekatere vzhodne tako katoliške kot pravoslavne Cerkve v teh dneh obhajajo praznik Gospodovega rojstva in je nanje naslovil prisrčno voščilo. Dejal je: »To veselo praznovanje naj bo vir nove duhovne moči in povezanosti med vsemi nami kristjani, ki ga priznavamo za Gospoda in Odrešenika. Še posebej bi rad izrazil svojo bližino pravoslavnim koptskim kristjanom ter iz srca pozdravil svojega brata Tawadrosa II. ob veselem dogodku posvetitve nove stolne cerkve v Kairu.«

Ker je praznik Gospodovega razglašenja tudi Misijonski dan otrok, je sveti oče spomnil, da so povabljeni gojiti željo prisvojiti si Jezusov pogled, ki naj jih vodi v njihovi zavzetosti za molitev, bratstvo in podelitev z vrstniki, ki so tega najbolj potrebni.

 


Ne spreglejte: