Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 04:13

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Dom v Tinjah
Foto © Matjaž Merljak

Pred Prešernovim dnem, slovenskim kulturnim praznikom, prireditve pripravljajo tudi naši rojaki v sosednji Avstriji. Danes bo tako slovesno v Tinjah, v prihodnjih dneh pa tudi v Celovcu, Železni Kapli, na Dunaju in drugod.

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah bo danes ob 14.30. Potekala bo pod naslovom Kultura med svobodo in razprodajo. Nastopajo: mladinska skupina Lipov cvet, vokalna skupina Lipa, oktet Vrtnica iz Gorice, skupina Klika iz Železne Kaple, svetovni in evropski prvak, harmonikaš Tomaž Boškin; slavnostni govornik bo dekan Jurij Buch, župnik v Št. Jakobu v Rožu, recital bo imela Magda Karner. Soprireditelj je društvo Lipa iz Velikovca.

Slovenski inštitut na Dunaju, Slovenska iniciativa Dunaj in Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju vabijo na Prešernovo proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo torek, 30. januarja, ob 19. uri v Cup of Cultures (dvorana), Gusshausstrasse 14/3, blizu Karlove cerkve na Dunaju. Naslov srečanja je “Jezik je človekova pravica!”, častno pokroviteljstvo je prevzela Ksenija Škrilec, veleposlanica Republike Slovenije v Avstriji. Slavnostni govornik bo prof. Lojze Wieser, nastopa še Pevski zbor Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju. Glasbeni recital bo imel Hans Gabriel (klavir).

V farni dvorani v Železni Kapli bo prireditev ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja pod geslom "Moje delo je knjiga ljubezni“ v nedeljo, 3. februarja 2018, ob 19. uri. Program oblikujejo: igralska skupina SPD Zarja, Dekleta Smrtnik, vokalna skupina Klika, tamburaška skupina Tamika, MoPZ Valentin Polanšek; slavnostni govornik bo literarni zgodovinar in literarni kritik Matija Ogrin.

Slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku 2018 v Celovcu bo na praznik, 8. februarja 2018, ob 19. uri v ORF-Theatru v Celovcu. Posvečena bo 100. obletnici smrti Ivana Cankarja. Slavnostni govor bo imel Theodor Domej, dramski recital bo pripravil Aleksander Tolmaier, v glasbenem delu pa bosta nastopila Oktet Suha in Duo FinePulse (Christian Filipič - flavta & Roman Pechmann - akordeon). Prireditev pripravljajo: generalni konzulat v Celovcu, Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza in Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji.


Ne spreglejte: