Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ustvarila je toliko lepega in osvežujočega

Slovenci po svetu | 23.01.2018, 10:03 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sta včeraj v Celovcu 39. Tischlerjevo nagrado podelila Lenčki Kupper za njeno bogato življenjsko delo na področju otroške in mladinske pevske, pripovedniške in gledališke književnosti.

Izpod njenega peresa je nastalo več kot 250 pesmi za otroke. Izdane so bile v osmih pesmaricah, ovekovečene na sedmih tonskih nosilcih. Lenčka Kupper pa je pisala tudi pravljice, povesti, lutkovne in gledališke igre. KKZ in Mohorjeva ob bližnjem 80. življenjskem jubileju avtorice pripravljata deveto pesmarico z 80-imi pesmimi, je napovedal predsednik KKZ mag. Janko Krištof.

Enkrat je bil ne škrat, Beli moj konjiček, Družina, Hišca ob Bistrici in Hrepenenje so pesmi Lenčke Kupper, ki sta jih v ponedeljkovem večeru v Mohorjevi v Celovcu zapela mešani pevski zbor Jakob Petelin Gallus (vodi Mario Podrečnik) in otroški zbor Slovenskega prosvetnega društva Danica (vodi Barbara Mistelbauer-Stern). Njene pesmi poznajo generacije otrok in njihovi staršev na Koroškem, v Sloveniji pa tudi drugje po svetu, je dejal predsednik NSKS dr. Valentin Inzko. V svojem pozdravu je Inzko spregovoril tudi o Jošku Tischlerju.

Občinstvo na podelitvi Tischlerjeve nagrade
Občinstvo na podelitvi Tischlerjeve nagrade © Matjaž Merljak

O nagrajenki je spregovorila učiteljica in odbornica Krščanske kulturne zveze Monika Novak-Sabotnik, ki je v lavdaciji nazorno približala občinstvu, kako delo nagrajenke spremlja in zaznamuje družinsko življenje koroških slovenskih družin, tudi njeno lastno.

Lenčka Kupper je povezana tudi z zborom J. P. Gallus, v njem je vrsto let pela, od leta 1988 do leta 2003 je bila tudi predsednica. Slišali smo o njenih prizadevanjih v farnih skupnostih in na njeno povezanost z Domom v Tinjah.

Otroški zbor SPD Danica
Otroški zbor SPD Danica © Matjaž Merljak

MePZ J. P. Gallus
MePZ J. P. Gallus © Matjaž Merljak

Širša javnost jo je spoznala 19. oktobra 1980, ko je v celovškem Domu glasbe na mah osvojila srca poslušalcev njena zdaj že ponarodela pesmica Enkrat je bil en škrat iz grl pevcev otroškega zbora iz Št. Lipša po vodstvom učiteljice Pepce Weiss. To je bilo rojstvo novo uspešnice, ki je zdaj znana po vsem slovenskem svetu.

Nagrajenka je v kratki in prisrčni zahvali dejala: "Ničesar sama ne zmorem, vse mi je dano od zgoraj" in še: "Brez pevcev in pevk je pesem nema, zato se glavni pevci vi."

Lenčka Kupper obdana s svojimi najbližjimi
Lenčka Kupper obdana s svojimi najbližjimi © Matjaž Merljak

Na Tischlerjevem večeru so podelili tudi nagrade govorniškega natečaja, v katerem sodelujejo dijaki slovenskih višjih izobraževalnih programov. Prvo nagrado je zasedel Luka Podlipnik (6.B ZG/ZRG za Slovence v Celovcu), ki je v Cankarjevem letu razmišljal o njegovih besedilih in aktualnosti pri mladih danes. Slišali smo tudi drugouvrščenega, to je Maks Dakskobler (5. letnik Višje šole za gospodarske poklice v Št. Petru), ki je govoril o problemu onesnaževanja okolja ter naši odgovornosti pri tem. Ob nagrajenca prihajata iz Slovenije. Na prireditvi so tudi zbirali podpise pod inciativo Minority-SafePack.

Govorniški natečaj
Nagrajenca govorniškega natečaja: Luka Podlipnik in Maks Dakskobler © Matjaž Merljak

Posnetke s podelitve Tischlerjeve nagrade boste slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 28. januarja 2018, ob 17.05.

39. Tischlerjeva nagrajenka je Lenčka Kupper
39. Tischlerjeva nagrajenka je Lenčka Kupper © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...