Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:47

Ko je umrl moj oče

Razstava v Špetru
Foto © SMO Špeter

"Razstavo bodo odprli ob prisotnosti avtorjev Metke Gombač, Borisa M. Gombača in Daria Mattiussija."

V Beneški galeriji v slovenskem kulturnem domu v Špetru v Beneški Sloveniji bodo danes ob 18. uri odprli razstavo risb in pričevanj iz koncentracijskih taborišč ob vzhodni meji (1942-1943), ki jo je pripravil Posoški Center za raziskovanje ter zgodovinsko in družbeno dokumentacijo "Leopoldo Gasparini".

Razstava obsega 26 velikih barvnih panojev, ki predstavljajo spise in risbe otrok, ki so preživeli internacijo v koncentracijskih taboriščih na vzhodni meji; razstava je v celoti dvojezična in predstavlja predvsem usodo slovenskih otrok v taboriščih Gonars, Visco, Rab in Monigo (Treviso) v letih 1942 in 1943. Omogočilo jo je dejstvo, da so se otroški spisi in risbe ohranili v Državnem arhivu Slovenije in v Muzeju za sodobno zgodovino v Ljubljani in da sta ustanovi dali avtorjem razstave na razpolago to gradivo, ki predstavlja dragoceni in dramatično pričevanje o enem najtemnejših poglavij naše zgodovine.

Spremlja jo katalog z istim naslovom, ki omogoča poglobitev na razstavi predstavljenih vsebin.

Deportacija slovenskih civilistov nas še posebej prizadeva, ker je več teh taborišč, kjer so bili internirani ženske, otroci in starejši z zasedenega ozemlja in iz naših krajev, bilo v naši neposredni bližini, v krajih, ki jih poznamo in obiskujemo, ne da bi se morda zavedali, da so bili prizorišče tolikšnega gorja.

Razstava je v zadnjih letih obiskala mnogo krajev v Italiji in Sloveniji, postavljena je bila v Rimu in v Celovcu. Dala je tudi vzgon za nove raziskave, ki so bile predstavljene v knjigah “Trpljenje otrok v vojni” Metke Gombač in Borisa M. Gombača in “Dietro il cortile di casa/Za domačim dvoriščem – le deportazioni dei civili sloveni nei campi di concentramento italiani al confine orientale” Metke Gombač, Borisa M. Gombača in Daria Mattiussija.


Ne spreglejte: