Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:18

Za praznovanje je potrebna duhovna priprava

Jaslice v Hamiltonu 2017, foto © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu
0:00
0:00
Sveti večer v Hamiltonu
Foto © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Datoteke za prenos:

Božično-novoletni prazniki so povezali slovenske rojake v Hamiltonu v Kanadi vseh generacij. Sodelovanje otrok in mladih je še posebej prišlo do izraza na sveti večer. Slovenski župnik pri svetem Gregoriju Velikem, salezijanec Drago Gačnik, poudarja pomen duhovne priprave, ki je tako pred veliko nočjo kot pred božičem.

Že v adventnem času so na približno 400 naslovov v župniji, tudi tistim, ki ob nedeljah redno ne hodijo v cerkev, poslali posebno pismo z vabilom k udeležbi pri bogoslužjih in praznovanjih. Tako imajo ljudje po besedah župnika Gačnika možnost, da se pripravijo na praznike.

Priprava je potekala vse adventne nedelje. Cerkev je počasi dobivala praznično podobo. Duhovna priprava pa je bila 14. in 15. decembra, ko sta v goste prišla kaplan Leopold Valant iz Toronta in duhovnik iz Slovenije. Na voljo sta bila za spoved. Konec tedna, ki je sledil, je župnik Gačnik obiskal slovenski društvi v Kitchenerju in Londonu. Tudi tam so imeli pripravo na praznike s sveto spovedjo, sveto mašo in še obisk Miklavža, ki je otroke v Hamiltonu sicer obiskal v začetku decembra.

Sodelovanje otrok pri programu svetega večera
Sodelovanje otrok pri programu svetega večera

Božična devetndnevnica je bila vsak večer pred mašo, pred praznikom je družina Mramor pripravil jaslice, ki so vsako leto večje, eden od faranov vsako leto priskrbi smreke, Olga Glavač pa je poskrbela za lepoto cerkev, tudi z božičnimi zvezdami.

Župnik Drago Gačnik še naglaša, da v pripravo na praznike vključijo veliko majhnih skupin. Tako je na sveti večer pri sveti maši ob 18. uri, ki je bila v angleščini, sodelovalo zelo veliko otrok. Pel je angleški zbor, otroci in mladi so uprizorili tudi igro Popolno darilo. Obisk je bil zelo velik, večji kot pri slovenski polnočnici, pri kateri je pel mešani pevski zbor. Pozna se, da so ljudje starejši in neradi hodijo zvečer naokrog.

Na praznik svetega Štefana so imeli tradicionalno srečanje s sveto mašo pri društvu Lipa, v Hamiltonu pa so pripravili tudi silvestrovanje z živo glasbo in bogatim animacijskim programom.

Silvestrovanje v Hamiltonu
Silvestrovanje v Hamiltonu

Več fotografij boste našli v Vestnikih slovenske župnije v Hamiltonu (glej Datoteke za prenos levo zgoraj)

V Hamiltonu na sveti večer
V Hamiltonu na sveti večer


Ne spreglejte: