Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:18

Praznovali skupaj s Slovaki

Pogled na jaslice v Lemontu, božič 2017, foto © Facebook stran SCC Lemont
Lemont, zima 2014
Foto © facebook.com

Kako blagoslovljeni so lahko rojaki na drugem koncu sveta, ki imajo svojo cerkev in stalnega duhovnika. To je do izraza prišlo ob praznikih v Lemontu pri Chicagu v ZDA, kjer so v gosteh imeli Slovake, ki jih je za božič obiskal duhovnik iz domovine.

Za božič imajo polnočnico, na praznik pa mašo ob 11. uri. Na sveti večer je začelo snežiti, to je nekatere starejše odvrnilo od vožnje. Kor pa je bil poln. Zbor je dediščina p. Vendelina Špendova, slovesno petje je poživilo praznovanje, nam je povedal p. Metod Ogorevc.

V soboto pred božičnim praznikom so Peter Jakopec z ženo, vzdrževalec Stane Anzeljc in nekaj mladih pripravili jaslice. Vsako leto je nekaj novega, letošnja novost je jezerce, na njem je čoln in v njem pastirček. V jaslicah je gibljivih tudi veliko drugih stvari. Po polnočnici so se zbrali v Slovenskem katoliškem centru.

Jaslice v Lemontu za božič 2017
Jaslice v Lemontu za božič 2017

Slovaki so imeli sveto mašo na sveti večer in na božič ob 9. uri. Bili so veseli, saj je med njimi veliko mlajših družin. Na novo leto pa so imeli skupno sveto mašo, cerkev je bila bolj polna in tako so se učili tudi medsebojnega sožitja.

Na drugi sveti večer, na silvestrovo, so imeli sveto mašo ob 18. uri, pri kateri so se zahvalili za staro leto, nato so novemu letu nazdravili v kulturnem centru.

Kot je še dejal p. Metod, se v njihovi skupnosti pozna, da je vse več vdovcev ali takih, ki zaradi starosti ne smejo več voziti, po drugi strani pa je k mašam prišlo nekaj mlajših družin. Pravi, da ljudje radi pridejo, se družijo in praznujejo na slovenski način, tudi s petjem božičnih pesmi.

Ne spreglejte: