Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Lemont, zima 2014 (foto: facebook.com)
Lemont, zima 2014

Praznovali skupaj s Slovaki

Slovenci po svetu | 13.01.2018, 19:50 Matjaž Merljak

Kako blagoslovljeni so lahko rojaki na drugem koncu sveta, ki imajo svojo cerkev in stalnega duhovnika. To je do izraza prišlo ob praznikih v Lemontu pri Chicagu v ZDA, kjer so v gosteh imeli Slovake, ki jih je za božič obiskal duhovnik iz domovine.

Za božič imajo polnočnico, na praznik pa mašo ob 11. uri. Na sveti večer je začelo snežiti, to je nekatere starejše odvrnilo od vožnje. Kor pa je bil poln. Zbor je dediščina p. Vendelina Špendova, slovesno petje je poživilo praznovanje, nam je povedal p. Metod Ogorevc.

V soboto pred božičnim praznikom so Peter Jakopec z ženo, vzdrževalec Stane Anzeljc in nekaj mladih pripravili jaslice. Vsako leto je nekaj novega, letošnja novost je jezerce, na njem je čoln in v njem pastirček. V jaslicah je gibljivih tudi veliko drugih stvari. Po polnočnici so se zbrali v Slovenskem katoliškem centru.

Jaslice v Lemontu za božič 2017
Jaslice v Lemontu za božič 2017 © Facebook stran SCC Lemont
Slovaki so imeli sveto mašo na sveti večer in na božič ob 9. uri. Bili so veseli, saj je med njimi veliko mlajših družin. Na novo leto pa so imeli skupno sveto mašo, cerkev je bila bolj polna in tako so se učili tudi medsebojnega sožitja.

Na drugi sveti večer, na silvestrovo, so imeli sveto mašo ob 18. uri, pri kateri so se zahvalili za staro leto, nato so novemu letu nazdravili v kulturnem centru.

Kot je še dejal p. Metod, se v njihovi skupnosti pozna, da je vse več vdovcev ali takih, ki zaradi starosti ne smejo več voziti, po drugi strani pa je k mašam prišlo nekaj mlajših družin. Pravi, da ljudje radi pridejo, se družijo in praznujejo na slovenski način, tudi s petjem božičnih pesmi.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...